jeroen-dijsselbloem

Europa heeft flinke stappen vooruit gemaakt sinds het ontstaan van de Euro-crisis in 2011. Nu is het zaak om de regio beter schokbestendig te maken. Dat zegt Eurogroep President Jeroen Dijsselbloem in een vraaggesprek met CNBC. “Een beetje meer zelfvertrouwen, dat is wat we nodig hebben. Er is veel kritiek op de Euro en ook op de werking van de monetaire unie. In de afgelopen jaren hebben we deze kritiek ter harte genomen en zowel de euro als de werking van de unie versterkt. Nu belanden we in een nieuwe fase”, aldus de Eurogroep President vanuit Lima, waar afgelopen week de jaarvergadering van zowel de Wereldbank als het IMF plaatsvond. “Europa komt uit een crisis. Economische groei is teruggekeerd in alle eurozone-landen met uitzondering van Griekenland. Ik denk dat we de komende periode moeten gebruiken om schokbestendig te worden.” Dijsselbloem legt uit wat hij met ‘schokbestendig worden’ bedoelt: “Om beter schokbestendig te worden, moeten we de bankenunie uitbreiden en volledig implementeren. Tevens moeten we een kapitaalmarktunie creëren om de wijze waarop kapitaal naar onze regio toestroomt, te diversifiëren. Last but not least moeten we structurele hervormingen doorvoeren om ons concurrentievermogen te vergroten.”

Twijfel over herstel Europa

De opmerkingen van Dijsselbloem komen op een moment dat er twijfel ontstaat over het economisch herstel in Europa. Zo publiceerden Duitsland en Frankrijk in de afgelopen week tegenvallende PMI-cijfers. Ook de economische groei in het tweede kwartaal valt tegen. Zo kende Frankrijk in het geheel geen groei, terwijl Duitsland enkel 0,4 procent groei noteerde. Dijsselbloem blijft echter optimistisch: “De huidige groeicijfers in Europa zijn beter dan de pessimisten hadden voorzien. Diverse landen, zoals Spanje, Ierland, Nederland en de Baltische landen, kennen momenteel een sterke economische groei.”

Diverse hordes

Om deze groei vol te houden, dient Europa nog wel diverse hordes te nemen, aldus Dijsselbloem. “We moeten markten liberaliseren en ondernemerschap meer stimuleren. Het moet ook eenvoudiger worden voor ondernemers om kapitaal aan te trekken. Indien we deze kleine, structurele hindernissen weg kunnen nemen, dan ben ik ervan overtuigd dat we onze potentiële groei met vier procent kunnen laten toenemen.”

>> Maak geen onnodige fouten op de beurs <<