Geen gratis tips De aandelenmarkten hebben een paar bijzonder sterke weken achter de rug. Technologieaandelen staan al terug op jaarwinst en de Nasdaq 100 benadert zijn all-time high. Maar het zijn niet deze aandelen die u nu moet, kopen. Er is een sector die zich klaar maakt voor een immense inhaalbeweging. Technologieaandelen als Google, Microsoft en Amazon gooien hoge ogen terwijl grote oliebedrijven het laatste jaar zwaar afgestraft werden. Maar deze aandelen maken zich op om optimaal te profiteren van het herstel van de olieprijs. Volgens James Rickards zal de olieprijs stabiliseren tussen $50 en $60 om volgend jaar terug te stijgen. En daar is een goede reden voor. Momenteel is het nog een en al pessimisme op de oliemarkt. De lagere olieprijs zorgt ervoor dat kleine oliebedrijven stilaan failliet gaan. Er wordt ook een golf aan falingen verwacht op de obligatiemarkt. Toch moet u als belegger niet wachten tot het weer beter gaat wilt u geld verdienen.

OPEC wint van schalie

De schalie-industrie spendeerde de laatste jaren $5 biljoen in onderzoek en ontwikkeling, voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada. De forse toename van olie op de internationale markt zorgde voor de forse koersdaling, een typisch voorbeeld van boom-en-bust in de grondstoffensector. Saoedi-Arabië speelde hoog spel met de OPEC door hun productie niet te verlagen. Dit zorgde er voor dat de olieprijs afgleed richting $30 terwijl de meeste schalieproducenten ervan uit gingen dat de olieprijs de komende jaren zou stabiliseren tussen $70 en $130. $30 per vat ontwricht echter de financiële toestand van Saoedi-Arabië terwijl $80 te veel ademruimte geeft aan de Amerikaanse schalie-industrie. Een olieprijs van $50 à $60 doet de schalie-industrie nog steeds pijn, maar zou houdbaar moeten zijn voor de meeste OPEC-landen. Hoeveel olie is er nog over op de wereld?

Waarom Saoedi-Arabië altijd wint

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld dat echt invloed kan uitoefenen op de olieprijs. Het land produceert zelf aan slechts $10 per vat en heeft ’s werelds grootste reserves. Dit garandeert geen succes, maar een decennia lange ervaring op de oliemarkt speelt in hun voordeel. Saoedi-Arabië wist met andere woorden dat een te lage olieprijs slechts tijdelijk zou zijn. Zonder ongelukken gaat de olieprijs niet meer naar $30 maar zal het ook niet herstellen tot $100. Het blijft tussen $50 en $60 totdat de schalie-industrie vernietigt is. Daarna kan de olieprijs terug stijgen.

Deze oliebedrijven moet u nu kopen

De grote oliebedrijven zullen uiteindelijk op de aandelenbeurs als grootste winnaars uit de bus komen. Deze bedrijven hebben voldoende diversificatie in hun activiteiten, de financiële slagkracht en ze kunnen zich voldoende indekken. Grote oliebedrijven hebben de middelen om een moeilijke periode te overbruggen, dat hebben ze in het verleden al meermaals bewezen. Daarnaast kunnen ze de activa van failliete kleine oliebedrijven opkopen voor een prikje. Ook hebben grote oliebedrijven goede relaties met Saudi Aramco, het grootste energiebedrijf ter wereld dat in handen is van de Saoedische Staat. Deze bedrijven weten wat de Saoedi’s van plan zijn.

Als het dieptepunt van de oliecrisis achter de rug is, staan de koersen van de grote oliebedrijven al vele tientallen procenten hoger. Nu is de tijd rijp om grote oliebedrijven te kopen en zo in te spelen op het herstel van de olieprijs eind 2016 begin 2017, aldus James Rickards.

<<< Volg het Grondstoffen Rapport voor de beste oliebedrijven >>>