De vraag naar goud steeg in het derde kwartaal 2015 met 8% op jaarbasis. De vraag naar goud bereikte het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar op een totaal van 1.120,9 ton. De sterkste stijging kwam uit de hoek van de investeringen via gouden munten en baren. De vraag naar gouden munten en baren steeg in het derde kwartaal met 33% tot 295,7 ton. Ten opzichte van het tweede kwartaal is dit een stijging met 46%. Vooral consumenten storten zich op goud met een stijging van 62% in de Verenigde Staten. Aankopen door centrale banken bleven op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal 2014 met een netto aankoop van 179,5 ton.
China en Rusland
Sinds enkele maanden publiceert China maandelijks zijn aankopen van goud door de centrale bank. Na een stijging van 57% van de goudreserves ten opzichte van 2009 is China nu voorstander van meer openheid met een maandelijkse update. In het derde kwartaal bedroeg dat 50 ton. Maar naast China was ook Rusland een grote inkoper van goud in het derde kwartaal. De Russische centrale bank voerde maar liefst 77 ton goud toe en zijn reserves. De goudproductie door goudmijnen en de recyclage van bestaand goud daalde verder in het derde kwartaal. Daar staat dan tegenover dat de Amerikaanse investeerder het meeste goud kochten sinds de financiële crisis.
De gemiddelde kostprijs voor de goudmijnen daalde ook verder. Begin 2013 bedroeg de gemiddelde kostprijs om goud uit de grond halen nog $1.113 per ounce goud. In het tweede kwartaal 2015 daalde dit naar $900 per ounce goud.
Belangrijke oorzaak voor de daling van de kostprijs voor de goudmijnen is de sterke Amerikaanse dollar en lagere olieprijs. Hoewel de kostprijs daalt, schroefden de goudmijnen hun investeringen fors terug. Een lagere productie en een stijgende vraag moet uiteindelijk zorgen een hogere goudprijs.