Stel u voor, u betaalt veel geld voor een nieuwe auto. Maar in de plaats van een nieuwe auto krijgt u een overeenkomst onder uw neus geschoven dat de geleverde auto vijf jaar oud zal zijn met de nodige mankementen. U krijgt alsnog een auto, maar niet diegene die u in gedachten had. Dit is wat er nu gaande is op de Amerikaanse obligatiemarkt. Steeds meer bedrijven geraken in de problemen om hun obligatieverplichtingen na te komen. Hierdoor stijgt het gebruik van ‘distressed exchanges’. Bedrijven in problemen beloven hun schuldeisers een grotere kans dat ze hun geld terug zullen zien in ruil voor een afschrijving van kapitaal of het accepteren van een lagere rentevoet. Deze ‘distressed exchanges’-transacties zijn dit jaar al goed voor 44% van de niet financiële faillissementen volgens Moody’s Investors Service. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als in de nasleep van de financiële crisis in 2008. Voor de financiële crisis lag dit percentage rond 15%. Vooral bedrijven uit de energiesector laten zich in met dergelijke transacties. Maar ook Puerto Rico is bezig met zijn schuldenberg op dergelijke manier opnieuw te onderhandelen met zijn schuldeisers. Hedge Funds die beleggen in ‘distressed debt’ daalden in oktober met 5%. Ze zijn dit jaar op weg naar hun zwakste jaar sinds 2008 wanneer dergelijke fondsen 25% verloren. Zo zei David Tawil van distressed hedge fund Maglan Capital:
“Wat voorheen werkte, werkt niet meer in 2015. En het is niet langer alleen de energiesector, het verspreidt zich naar alles dat te veel schulden heeft.”
De toenemende zwakte van bepaalde businessmodellen komt stilaan aan de oppervlakte. Dit is te zien aan grotere spreads, lagere liquiditeit en veel meer faillissementen van ‘distressed exchanges’-transacties. De grote vraag is natuurlijk in welke mate dit gaat doorsijpelen naar de aandelenmarkt. Traditioneel loopt de obligatiemarkt vooruit op de aandelenmarkt. In dat geval belooft 2016 nog een spannend jaar te worden. Volg Slim Beleggen nu ook via LinkedIn >>