Frontier markten – landen die nog niet groot genoeg zijn om te worden ingedeeld bij de emerging markten – hebben dit jaar slecht gepresteerd. Maar volgens kenners ligt dit niet aan bekende factoren, zoals de lage commodityprijzen of de zwakke valuta’s. De oorzaak ligt in de verkeerde samenstelling van de index. De MSCI Frontier Markets index bestaat uit 24 landen, van Argentinië (voormalig emerging markt) en Nigeria tot Koeweit en Kazachstan. De index moet in theorie dezelfde groeikansen bieden die landen als China, India en Brazilië 20 jaar geleden boden. Frontier markten kunnen hard groeien. Zo presenteerde Vietnam vorige week een economisch groeicijfer van maar liefst 6,68 procent voor 2015. De nadruk in de marketing van de index ligt voornamelijk op de snelle binnenlandse groei. Met andere woorden, er zou weinig correlatie moeten zijn met de wereldwijde markten. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De MSCI Frontier Market index is dit jaar met 18,2 procent gedaald, en dat wijkt nauwelijks af van de 16,4 procent daling van de MSCI Emerging Market index in dezelfde periode.
De oorzaak van de slechte prestaties
Hoe komt dat nu? Volgens kenners ligt het aan de samenstelling van de index. De MSCI Frontier Market index bestaat voor 54 procent uit financials, en voor 10 procent uit energie-aandelen. Consumentengoederen zijn nog geen half procent van de index. “Beheerders kiezen de meest liquide aandelen, en vaak zijn dat financials,” zo stelt Thomas Hugger, topman van Asia Frontier Capital. “Maar de consument is waar het om draait bij de frontier markten. De aandelen in dat segment zijn echter veelal illiquide, waardoor ze geen deel uitmaken van de index. Daarnaast is infrastructuur ook ondervertegenwoordigd in de index.”
Niet domweg de index volgen
Beleggers die in de komende jaren willen profiteren van de snelle groei van de frontier markten, moeten dus niet klakkeloos de graadmeter volgen. “Je moet de juiste landen en de juiste aandelen kiezen, in plaats van te bedenken of de index zal stijgen of dalen,” zo concludeert Dominic Bokor-Ingram, co-beheerder van het Charlemagne Magna New Frontiers fonds.
Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …