Het is weer van dattum! Van 20 tot 23 januari loopt de jaarlijkse hoogmis van het World Economic Forum in Davos. 2500 bedrijfsleiders, hooggeplaatste politici, topwetenschappers, activisten, enz steken er de koppen bijeen. Er zijn 5 punten om naar uit te kijken.
1. Technologie
Deze editie heeft als thema ‘hoe omgaan met de vierde industriële revolutie’. Het is een feit dat elk aspect van het dagelijkse leven zal gedomineerd worden door technologie, denk maar aan het Internet of Things. Deze transformatie onderscheidt zich van voorgaande revoluties door de snelheid en de kracht waarmee het volledige productie-, distributie- en consumptiesystemen op zijn kop zet. Groeiende trends zoals 3D-printing, robotica, biotechnologie en zelfrijdende auto’s staan bovenaan de agenda.
2. China
De voorbije weken is het toenemende belang van China in de wereld aangetoond. Hoe gaat China de transformatie van zijn economie verder aanpakken, is een vraag die veel zal gesteld worden. En wat met de verdere liberalisering van de yuan en de financiële markten zelf. Jack Ma, CEO van Alibaba, en Fang Xinghai, topman van de Chinese marktregulator, zullen veel worden gesolliciteerd.
3. Olie
Hoe kan het ook anders nu de olieprijs onder de 30 dollar per vat noteert en de olieindustrie op haar grondvesten davert. Welk effect zal de terugkeer van Iran op de oliemarkt hebben? Hoe gaan oliebedrijven met de lage olieprijs om? Thema’s die op tafel zullen liggen. Verschillende topministers uit Iran, Irak en Saoedi-Arabië zijn alvast aanwezig.
4. Veiligheid
Een thema dat elk jaar terugkomt maar dit jaar toch wel bovenaan de agenda staat. De recente reeks van aanslagen en de dreiging van de Islamitische Staat zullen, zeker informeel, worden besproken. De spanningen in het Midden-Oosten en dan vooral deze tussen Iran en Saoedi-Arabië staan met stip op één. Onder meer de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, de Britse prime minister David Cameron en zijn Israëlische ambtsgenoot Netanyahu tekenen present.
5. Klimaatverandering
Vorige maand bereikten 200 landen nog een akkoord om de stijging van de temperatuur deze eeuw te beperken. Deze belofte hard maken zal niet van een leien dakje lopen. De overstap naar groene en duurzame energie zal heel wat investeringen vergen. Volgens het Internationaal Agentschap voor Energie moet er tegen 2030 meer dan 10 triljoen dollar worden geïnvesteerd in groene energie: een enorme uitdaging. Voldoende stof dus om over te debatteren.