zulauf De Zwitserse hedge fund manager Felix Zulauf was aan Barron’s rondetafel gesprek zeer pessimistisch gestemd. Hij raadt aan een hele korf Aziatische munten te shorten en is negatief op verschillende aandelenindices.

Chinees probleem

We zitten in een neerwaartse cyclus die zal eindigen in crisis en onheil, zegt Zulauf. De Chinese economie zit in de problemen en is de achilleshiel van de markten net als de Amerikaanse huizenmarkt was in de vorige crisis. Heel wat mensen begrijpen dit gegeven niet. De VS wordt grondig geanalyseerd maar China wordt misbegrepen omdat de data van slechte kwaliteit zijn. China heeft de voorbije 12 maanden alles geprobeerd om zijn economie weer aan de praat te krijgen. De schulden zijn enorm toegenomen (tot 2 keer het BBP) en hebben nauwelijks enige impact gehad. China heeft een groei van bijna 7% bekendgemaakt maar in de realiteit bedraagt die groei waarschijnlijk slechts 2%, beweert de manager onomwonden. Wanneer er tijdens een boom veel welvaart wordt gecreëerd, is het niet nodig te diversifiëren. Eenmaal de boom voorbij is dat wel het geval. De rijken willen hun geld ook buiten het land beleggen. “We schatten dat er alles samen 3000 miljard dollar China wil verlaten.” Voor dit jaar alleen rekent de markt zoals u hieronder kunt zien op 600 miljard dollar. capital flight

Short Aziatische munten

Als tegen het huidige tempo geld blijft wegvloeien uit China dan is het land binnen de kortste keren zijn enorme reserves kwijt. Om dit te vermijden, zal China niet meer tussenkomen op de wisselmarkten en de yuan laten terugvallen. “Een gevolg is dat Chinese handelspartners ook hun valuta zullen laten zakken.” Vandaar enkele van Zulaufs trades voor 2016.

  • Koop dollar/Short Offshore Chinese yuan
  • Koop dollar/Short Singapore dollar
  • Koop dollar/Short Koreaanse won
  • Koop dollar/Short Taiwan dollar

Zoals u kunt zien heeft de Koreaanse won al wat van haar pluimen verloren tegenover de dollar. Volgens Zulauf kan de munt dus nog lager. usdwon

Short indices

Overal ter wereld hebben bedrijven de vraag te hoog ingeschat. Daarom moeten ze nu productie terugschroeven. Net op een moment dat ze veel schulden aan boord hebben genomen. Veel marktparticipanten hebben veel aandelen gekocht. De slogan was immers TINA of er zijn geen alternatieven voor aandelen. En dat net op een moment dat centrale banken overal ter wereld aan hun limieten komen van hun monetaire interventie. “We zitten al volop in een berenmarkt. De tweede neerwaartse beweging daarvan is volop bezig. Er kan een herstel volgen maar daarna zal de daling worden voortgezet. Voor de S&P500-index tip ik op minimum 1600 punten in 2016.” “Ook in Europa zullen de markten dalen. De zwaktste schakel in Europa, de Spaanse markt zou ik ten zeerste shorten. Vooral de Spaanse banken zullen door hun exposure naar Zuid-Amerika afzien. De Dax-index zie ik dan weer dalen tot minimum 7500 punten.”

  • Short MSCI Emerging Markets ETF
  • Short S&P 500 index
  • Short Spaanse IBEX 35-index/li>
  • Short Duitse DAX-index
  • Short Euro Stoxx 50-index
  • Short MSCI Singapore ETF