chartist-who-called-top-of-the-china-stock-rally-says-rout-will-worsen-659x380

Technisch analist Thomas Schroeder voorspelde in augustus vorig jaar dat de rebound van Chinese aandelen geen stand zou houden. Hij kreeg gelijk. Nu stelt Schroeder dat de herstelbeweging van de Shanghai Composite Index van korte duur zal zijn. De graadmeter zal dit jaar nieuwe dieptepunten bereiken, met uiteindelijk een bodem op 2.400 punten. Schroeder, voormalig hoofd technische analyse bij de Zwitserse zakenbank UBS, gebruikt patronen uit het verleden om toekomstige bewegingen te voorspellen. “De Shanghai Composite Index zal dit jaar terugvallen naar 2.400 punten,” zo voorspelt de technisch analist. “Elke opwaartse beweging zal snel afbreken omdat de MACD, graadmeter voor het momentum, zich in een dalende trend bevindt.”

-1x-1-4

De technisch analist voorspelde in augustus dat de Chinese aandelenmarkt zou verslechteren. Hij verwachtte dat de Shanghai Composite onder de 3.100 punten zou dalen binnen twee maanden. De graadmeter viel uiteindelijk terug tot 2.927 punten op 26 augustus.

Shanghai Composite in bearmarkt

De Shanghai Composite bevindt zich sinds 15 januari officieel in een bearmarkt. Ook de Hang Seng China Enterprises Index in Hong Kong staat diep in het rood. De graadmeter is dit jaar al 15 procent gedaald.

Beleggers maken zich zorgen over de groeivertraging van de Chinese economie. Daarnaast is het een stuk moeilijker geworden om met geleend geld Chinese aandelen te kopen. En niet in de laatste plaats is er momenteel veel onrust op de valutamarkt; veel investeerders halen hun geld uit China weg.

Nog meer pijn

Het einde van deze turbulente fase is nog niet in zicht.

“We bevinden ons nog altijd niet in de capitulatiefase,” zo waarschuwt Schroeder, inmiddels directeur bij Chart Partners Group. “De yuan, de Shanghai Composite en de beurs in Hong Kong liggen er zwak bij. Er komt nog meer pijn aan.”