Beleggers zijn niet de enigen die opzoek zijn naar veiligheid in deze onrustige tijden. Ook bedrijven willen minder risico lopen nu de markten in zwaar weer verkeren. De vraag naar leningen in de VS is voor het eerst sinds 4 jaar gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Federal Reserve. Zowel de vraag uit de industriële als de dienstensector duikelde fors naar beneden in de eerste maand van januari. Het grootbedrijf kende een daling van 11,1 procent, terwijl de vraag naar leningen van het MKB met maar liefst 12,7 procent afnam. Deze cijfers komen op een slecht moment. In de afgelopen dagen is gebleken dat de Amerikaanse economie minder snel groeit dan verwacht, en de ISM daalde ook onder de 50.
Geen oppepper
De Amerikaanse economie zou dus wel een oppepper kunnen gebruiken, maar het ziet er niet naar uit dat het bedrijfsleven daarvoor gaat zorgen. “De afzwakkende vraag naar bedrijfsleningen geeft een indicatie dat de groei naar leningen over de gehele linie flink zal afnemen in 2016,” zo schrijft Paul Ashworth, topeconoom bij Capital Economics, in een note aan beleggers. “We hadden geen hoge verwachtingen gezien de malaise in mijnbouw, zware industrie en agricultuur, maar de gepubliceerde cijfers over januari zijn een stuk slechter dan verwacht.”
Terugval bedrijfskredieten niet kortstondig
De econoom waarschuwt voor een langdurig effect: “Banken laten weten dat de vraag naar leningen terug is gevallen, omdat bedrijven hun investeringsplannen hebben opgeschort. Dat betekent dat in de komende 6 maanden geen rebound zal plaatsvinden.” Is het dan allemaal kommer en kwel? Niet helemaal, zo blijkt uit andere cijfers van de banken. De vraag naar kredieten voor commercieel vastgoed is in januari gestegen. Ook de kredietvoorwaarden voor consumenten zijn ietwat versoepeld. Maar dit goede nieuws zou weleens van korte duur kunnen zijn. Banken verwachten dat de kredietvoorwaarden voor deze segmenten in 2016 ook strenger zullen worden…