Afgaande op de recente bewegingen op de financiële markten, zou de Amerikaanse economie binnenkort in een recessie moeten duiken. Maar volgens Torsten Slok van Deutsche Bank is de consument in goeden doen en vertraagt de kredietcreatie niet. “De beren hebben een probleem”.
Consument
De consumptiegroei is weliswaar niet zo sterk als gehoopt maar het niveau van de consumentenuitgaven ligt geenszins in recessie territorium, onderstreept Torsten Slok. De internationale hoofdeconoom van Deutsche Bank voegt er bovendien aan toe dat de arbeidsmarkt niet is verslechterd. Sinds 1960 stijgt de werkloosheid een jaar voor een recessie met gemiddeld 0,4%. Vorig jaar daalde de werkloosheid met 0,8%. Het is tevens positief dat het aantal Amerikanen dat van job verandert, aan de stijgende hand is. “Dit heeft een dynamiek op de arbeidsmarkt weer en heeft een gunstige invloed op de lonen en uiteindelijk de consumentenuitgaven.”
Kredietgroei
De moeilijkheden in de energiesector hebben geen negatieve gevolgen op de brede economie. En de macrocijfers verslechteren niet, net als de kredietgroei die aardig blijft groeien. En het is precies een kredietvertraging die tot een recessie in de VS zou moeten leiden. “Maar een terugval van kredieten voor bedrijven en consumenten zien we totaal niet.” Volgens UBS-econoom Drew Matus neemt de groei van de core bank loan (commerciële en industriële kredieten, hypotheekleningen en consumentenkredieten) ondanks de marktmoeilijkheden toe (zie grafiek). De sterkte van de kredietgroei is verrassend gezien de banksector op zijn tellen zou moeten passen. Mogelijk verliezen banken heel wat geld via wanbetalingen op energieobligaties. Maar volgens Slok is dat niet zo: “de verliezen op deze emissies bevinden zich niet binnen de banken maar bij beleggers wereldwijd. Banken hebben nauwelijks leverage en zijn goed gediversifieerd. Ze kunnen dan ook tegen een stootje indien het aantal wanbetalers uit de energiesector zou toenemen.