(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten, ondanks dat de markt voor een groot deel van de handelsdag in het rood noteerde. De AEX index steeg 0,1 procent op 495,35 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.
“Het is het beeld dat we de hele week zien, op het moment dat we richting de opening van Amerika gaan trekt het allemaal bij”, aldus beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital. “Het lijkt alsof er van die kant wat sturing komt.”
“Dalende momenten zijn dan koopmomenten”, oordeelde Mureau.
De beleggingsadviseur zag verder steun in de vorm van een aantal positieve cijfers uit de Verenigde Staten, wijzend op de economische groei, het consumentenvertrouwen en de bedrijvigheid in de regio Chicago.
In de Verenigde Staten bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 1,9 procent groeide, terwijl economen vooraf rekenden op een groei van 2,1 procent. Het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board herstelde van de kleine dip in januari en steeg met ruim drie punten naar een stand van 114,8 in februari.
De index die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago, steeg van 50,3 in januari naar 57,4 in februari, de hoogste stand sinds januari 2015. In januari bereikte de inkoopmanagersindex nog het laagste niveau sinds mei vorig jaar.
In Nederland kwamen cijfers over de afzetprijzen in de industrie naar buiten, die in januari op jaarbasis met 9,5 procent stegen. Dit betekende de grootste toename sinds september 2011. Met name hogere olieprijzen stuwden het prijsniveau.
De Franse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er nog sprake was van een stijging met 0,2 procent op kwartaalbasis. Over heel 2016 groeide de Franse economie met 1,1 procent, na een groei van 1,2 procent in 2015.
Uit Italië kwamen cijfers over de consumentenprijzen naar buiten. In februari bedroeg de inflatie 0,3 procent op maandbasis, na een toename van eveneens 0,3 procent in januari. Economen mikten op een inflatie van 0,1 procent. Op jaarbasis was er in februari sprake van een stijging van het consumentenprijspeil met 1,5 procent na een plus van 1,0 procent in januari
Uit Japan kwamen verdeelde macro-economische data naar buiten, met een daling van de industriële productie en een stijging van de detailhandelsverkopen.
De markt stonden verder met name in het teken van de speech van president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres, dat vannacht plaats zal vinden. “De woorden van Trump, hoewel met een gebrek aan enig detail, hebben er tot dusver voor gezorgd dat beleggers positief zijn over het vooruitzicht van een sterkere economie”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. “Hoe langer dit aanhoudt, hoe minder effectief de beloftes worden en hoe hoger het risico dat de [beurs]rally aan kracht verliest.”
Beleggers hopen op meer details over onder meer de aangekondigde belastinghervormingen en investeringen in de infrastructuur, evenals deregulering. Naar verluidt zou Trump verder 10 procent meer willen besteden aan defensie, of grofweg 54 miljard dollar extra.
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent op 53,36 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent lager bewoog op 55,82 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0617. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0584 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0587 op de borden.
Woensdag wacht beleggers een goed gevulde beursagenda, met de mondiale inkoopmanagersindexen voor de industrie, Duitse inflatie- en werkloosheidscijfers en het Beige Book van de Federal Reserve.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,9 procent.
Wolters Kluwer eindigde 0,1 procent in het rood, ondanks dat Berenberg het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 33,00 naar 37,00 euro. Wel bleef het advies op Houden. De analisten verhoogden de winsttaxaties voor de middellange termijn met 2 tot 3 procent, waarbij zij uitgaan van een autonome omzetgroei van 2,7 procent in 2017, iets boven de consensusverwachting.
ArcelorMittal stond met een verlies van 1,2 procent onder druk, wat volgens beleggingsadviseur Roy van Santen van Lynx te wijten was aan een tegenvallende outlook bij de Duitse sectorgenoot Salzgitter. Ook andere staalgerelateerde bedrijven hadden hier volgens Van Santen last van. De producent van roestvast staal Aperam sloot 0,6 procent lager. Positief was overigens de definitieve bevestiging van importheffingen op bepaalde soorten staal die volgens Brussel in Europa worden gedumpt.
Aalberts Industries droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,4 procent. De industriële onderneming behaalde in 2016 hogere resultaten en kondigde aan om 12 procent meer dividend uit te keren, ofwel 0,58 euro per aandeel. Aalberts zei over de toekomst “verdere duurzame winstgevende groei” te verwachten, maar kwantificeerde dit niet. Degroof Petercam besloot om, gelet op het beperkte opwaartse potentieel, het advies voor Aalberts Industries te verlagen van Toevoegen naar Houden met een koersdoel van 33,00 euro. De resultaten waren volgens analist Luuk van Beek met een aangepaste winst per aandeel boven verwachting, gesteund door lagere rentekosten en belastingen. De operationele prestaties waren conform de verwachtingen. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde juist het koersdoel voor Aalberts Industries van 31,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies.
In de AMX ging Corbion met een winst van 3,2 procent aan kop, gevolgd door Air France-KLM met 3,0 procent, BE Semiconductor Industries met 2,1 procent en Flow Traders met 2,0 procent. ING startte met het volgen van Flow Traders met een koopadvies en een koersdoel van 40,00 euro. Analist Rosine van Velzen verwacht dat Flow Traders de markt zal blijven verslaan, hetgeen zal resulteren in een samengestelde jaarlijkse groei van de winst per aandeel tussen 2016 en 2019 van 16 procent.
PostNL steeg 1,3 procent nadat Jefferies het koersdoel voor het postbedrijf verhoogde van 5,00 naar 5,25 euro met een ongewijzigd koopadvies. “PostNL versnelt zijn transformatie naar een logistieke dienstverlener in de e-commerce, terwijl het concern zijn kostenbesparingen verhoogt om de waarde van de [traditionele] postdivisie te beschermen in een verslechterende markt”, aldus analist David Kerstens.
Philips Lighting gaf 0,2 procent prijs, ondanks dat Jefferies het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 17,00 naar 20,00 euro, maar wel met een ongewijzigd Underperform advies. De marktvorsers denken dat 2017 voor het bedrijf qua winstniveau een piekjaar wordt, waarna enkele jaren van daling zullen volgen.
Heijmans ging onder de kleinere fondsen aan kop met een winst van 2,2 procent. Kiadis Pharma en Ordina stonden met verliezen van 1,6 procent onder druk.
Het lokaal genoteerde Esperite boekte naar eigen zeggen goede vorderingen in de onderhandelingen over vers kapitaal met een potentiële externe investeerder, maar heeft de financiering nog altijd niet rond. Op 31 maart 2017, “of eerder indien nodig”, zal Esperite een update over de financiering geven. Het aandeel sloot 0,7 procent lager.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.367,01 punten. De Dow Jones index handelde fractioneel lager en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.