aandeel Facebook

Facebook blaast kwartaal na kwartaal alle analistenverwachtingen omver. Het aandeel lijkt alleen maar te kunnen stijgen. Maar de technische analyse zegt iets anders. Het aandeel Facebook nadert namelijk een zeer belangrijk punt.

Wie naar onderstaande grafiek kijkt, zal zien dat er zich een ‘rising wedge’ patroon afspeelt. Dit is een patroon van hogere toppen en hogere bodems waarbij de hogere bodems steeds dichter bij de hogere toppen komen.

Aangezien de hogere bodems hoger liggen dan de hogere toppen, komt er op een gegeven moment een kruising tussen de bovenste en onderste trendlijn. Deze intersectie noemt men de “apex”. Op dat punt zal het patroon doorbroken worden, … naar boven of naar onder.

Ondanks dat het patroon bestaat uit hogere toppen en hogere bodems volgt er in de meeste gevallen een daling wanneer dit patroon doorbroken wordt.

In het geval van Facebook bestaat de hele beursgeschiedenis uit een grote ‘rising wedge’. Na de IPO in 2012 en het dieptepunt in 2013 is Facebook een toonvoorbeeld van een aandeel dat alleen maar stijgt. Maar de “apex” komt nu steeds dichterbij.

TA Facebook

Afhankelijk van welke grafiek men gebruikt, zal de intersectie van de trendlijnen plaatsvinden tegen het einde van het jaar. Volgens de weekgrafiek van Dana Lyons volgt de “apex” al eind november. De range tussen de toppen en de bodems wordt nu steeds smaller en dan zullen de beleggers moeten beslissen wat het vervolg gaat worden.

Een uitbraak naar boven betekent dat de stijging nog veel verder kan omdat er geen weerstand is. Maar een uitbraak naar beneden betekent een forse daling. In dat geval kan het aandeel Facebook terugvallen tot net boven $100 of zelfs net onder $90.

Hoe dan ook, het aandeel Facebook staat voor enkele belangrijke weken. Veel grote beleggers houden rekening met technische analyse en kijken in spanning uit naar de uitkomst van de “apex”, naar boven of naar beneden.