netflix-television Het aandeel Netflix stond onder druk, beleggers waren nerveus over de resultaten van het 2e kwartaal. En het moet gezegd worden dat Netflix de aandeelhouder opnieuw moest teleur stellen. Het aandeel daalde nabeurs dan ook met 13% tot zo’n $87. De Amerikaanse streaming video gigant ontgoochelde vooral met het aantal nieuwe abonnees. Na het teleurstellende 1e kwartaal verlaagde Netflix de verwachtingen, zowel in de VS als internationaal. Maar ook aan die lagere verwachtingen kon het bedrijf niet voldoen. Netflix

Internationale verovering

In januari begon Netflix met een grote internationale expansie door de streaming dienst in 130 nieuwe landen te introduceren. Het bedrijf had verwacht 2 miljoen nieuwe abonnees te mogen begroeten in het 2e kwartaal, wat al een scherpe daling was ten opzichte van de 4,5 miljoen in het 1e kwartaal. Het werden er uiteindelijk slechts 1,52 miljoen of zo’n 25% minder dan de verlaagde verwachtingen. Ook op de thuismarkt kwamen er slechts 160.000 abonnees bij in plaats van de verwachte 500.000, wat op zich ook al veel lager was dan de 900.000 een jaar geleden. In het totaal heeft Netflix nu 83 miljoen gebruikers, 47 miljoen in de Verenigde Staten en 36 miljoen internationaal.

Prijsverhoging

Het management wijdt de problemen aan de media die de laatste maanden veel ophef maakte rond de aangekondigde prijsverhoging die Netflix doorvoerde. Nadat het eerst de prijs optrok voor nieuwe abonnees, begon het in april ook de prijs te verhogen van bestaande abonnees, van $6,99 naar $9,99. Dit veroorzaakte een storm aan verontwaardiging. Uit een onderzoek van UBS Financial Service bleek dat 41% van de abonnees in de Verenigde Staten zou overwegen om zijn abonnement op te zeggen bij een prijsverhoging van welgeteld $36 per jaar. Netflix zelf ziet in ieder geval nog voldoende potentieel:

Disrupting a big market can be bumpy, but the opportunity ahead is as big as ever, and we continue to improve every aspect of our business.

Voor het 3e kwartaal verwacht het bedrijf van CEO Reed Hastings 2,3 miljoen nieuwe leden, 2 miljoen internationaal en 0,3 miljoen in de VS. Voor de aandeelhouder zal het vooral belangrijk zijn of Netflix opnieuw ontgoocheld of dat het bewijst dat dit een tijdelijke bult in de weg is. Bron: The Fool