Nadat de Europese toezichthouder de fusie tussen FCA en PSA reeds had goedgekeurd, moesten de aandeelhouders van beide bedrijven dit ook nog doen. Deze laatste hindernis is nu genomen. Het nieuwe bedrijf Stellantis zal zo de op drie na grootste autobouwer ter wereld worden.

Op twee afzonderlijke buitengewone aandeelhoudersvergaderingen, die door de pandemie online werden gehouden, steunden de aandeelhouders de fusie met een goedkeuringspercentage van meer dan 99% van de uitgebrachte stemmen.

Stellantis zal eigenaar zijn van 14 automerken waaronder Fiat, Maserati, Jeep, Peugeot, Citroën en Opel.

Carlos Tavares, de toekomstige CEO van het bedrijf, zal voor grote uitdagingen komen te staan. Hij zal onder meer de positie van het bedrijf in China moeten versterken en de enorme overcapaciteit aanpakken. Vervolgens zal Tavares zich ook moeten concentreren op de ontwikkeling van groene auto’s.

Leidende rol

Met een jaarlijkse productie van ongeveer 8 miljoen voertuigen en een omzet van €165 miljard of $203 miljard zal Stellantis een sleutelrol spelen in de omschakeling van de auto-industrie naar een elektrisch tijdperk.

John Elkann, de toekomstige voorzitter van Stellantis, zei dat de nieuwe autofabrikant een leidende rol zal spelen in het komende decennium dat de toekomst van mobiliteit zal bepalen.

De fusie zal zorgen voor synergiën, het zogenaamde 1+1=3, waardoor de kosten verlaagd zullen worden en het bedrijf competitiever zal worden.  Ook zouden de logistiek, supply chain en kwaliteit geoptimaliseerd worden door de fusie.

Tavares besluit:

Wij zijn klaar voor deze fusie.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties