overgewaardeerd

Steeds meer ‘gewone’ burgers vinden hun weg richting de beursvloer. De aantrekkelijke rendementen van de afgelopen jaren hebben er voor weten te zorgen dat de mensen hun angsten opzij durven te zetten en zich volledig overgeven aan de markt. De lage spaarrente heeft dit effect nog eens extra versterkt.

Het enthousiasme onder de beleggers is daarnaast flink gevoed door de regen aan nieuwe records. De afgelopen maanden zijn er op Wall Street meerdere malen nieuwe recordkoersen gevestigd. Ook de doorbraak boven de Dow Jones-grens van 20.000 punten heeft de ‘shorters’ uit de markt weten te drijven.

Beleggers moeten vrezen voor deze aandelenmarkt

aandelenmarkt-overgewaardeerd

Toch beginnen steeds meer indicatoren ons te waarschuwen. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, zien dat de S&P 500 index (toonaangevende index op Wall Street) behoorlijk overgewaardeerd is.

Rond de internetzeepbel hadden we te maken met een marktkapitalisatie van 100% ten opzichte van het Amerikaanse BBP. Als reactie hierop werden de beleggers getrakteerd op een flinke prijsval. Een aantal jaren later, rond de huizenmarktzeepbel hadden we opnieuw te maken met een historisch hoge waardering. Ook destijds kwam er een abrupt einde aan het beursfeestje.

Vandaag de dag hebben we te maken met een marktkapitalisatie bij de S&P 500 index van 120% ten opzichte van het Amerikaanse BBP. Maar, beleggers lijken zich maar weinig zorgen hierover te maken.

Wordt 2017 hét jaar van de Europese aandelen?