beginnen met beleggen aandelentips

We krijgen via onze Facebook-pagina geregeld de vraag hoe je kan beginnen met beleggen. Via de chatfunctie krijg je steeds een antwoord op maat van jouw profiel als belegger. Want als wij al iets geleerd hebben over beleggen, dan is het wel dat iedereen een ander schoentje past. Beginnen beleggen is dan ook op zoek gaan naar jouw innerlijke Warren Buffett en … zo weinig mogelijk fouten maken.

Je geld beleggen is een van de beste dingen die je kan doen in je leven. Maar voor beginners kan dit een moeilijk proces zijn. Het grote geld lonkt waardoor fouten worden gemaakt en men afhaakt. Door deze fouten te vermijden, kan je wel genieten van de geneugten van de aandelenmarkt. De eerste stappen als belegger zijn niet zo moeilijk, maar wel ontzettend belangrijk.

Wie stap voor stap van start gaat, leert de kneepjes van het vak. Later kan je uitbouwen om de winsten te maximaliseren. Maar een goede basis is de kracht van een goede start.

# 1. De juiste partner

Rijk met beleggen

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is het kiezen van je broker. Een broker is de instelling die voor jou de aandelen koopt. Je kan moeilijk zelf naar de beurs lopen en aandelen gaan kopen. Maar er zijn veel verschillen tussen brokers. De kosten kunnen verschillen en ook de beurzen en producten tot dewelke je toegang hebt, kunnen anders zijn onder de brokers. Aangezien het een kostelijke zaak kan zijn om van broker te veranderen, is het belangrijk dat je de juiste partner kiest.

# 2. Begin met de basis

Beleggen met kleine bedragen

De meeste beginnende beleggers geloven dat er enkel geld verdient kan worden met individuele aandelen. Maar veel succesvolle beleggers zijn rijk geworden door fondsen of ETF’s te kopen. Zelfs een van de beste beleggers ter wereld – Warren Buffett – raadt aan om een gewoon indexfonds te kopen. Fondsen en ETF’s zorgen voor een automatische spreiding van je beleggingen waardoor het risico daalt. Het zijn ook ideale instrumenten voor beginnende beleggers en/of diegene die weinig geld hebben om te beleggen.

# 3. Blijf bij veilige aandelen

jongeren beleggen

Een jonge technologie startup is volatieler dan een saai maar veilig aandeel zoals McDonald’s. Een biotechbedrijf dat een nieuw medicijn onderzoekt houdt veel meer risico in dan een aandeel als Pfizer. Als beginnende belegger moet je veilige aandelen omarmen. Zoek naar bedrijven die een bewezen businessmodel hebben. Wanneer je meer ervaring hebt, kan je meer risico’s gaan nemen. Je zal dan leren dat niet alle risicovolle beleggingen winnaars worden. Maar de verliezen zo veel mogelijk vermijden is nog altijd de beste manier om geld te winnen, vooral als je nog maar net begint met beleggen.

Bron: Fool