(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO was maandag het kind van de rekening op een verder vlak Damrak. De AEX sloot 0,2 procent hoger op 563,52 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van een “weinig spannende” handel, met louter ABN AMRO dat uit de band sprong, na een tegenvallende verliespost op oninbare leningen bij de zakenbank.

Macro-economisch was het rustig. Later in de week wordt het drukker. 

De euro/dollar noteerde op 1,1969, ten opzichte van een stand van 1,1934 bij het sluiten van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De euro reageerde daarmee nauwelijks op het nieuws dat in Italië de voormalige afscheidingsbeweging Lega Nord en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging een principe-akkoord hebben bereikt over de vorming van een coalitie.

De olieprijzen stegen een half tot een vol procent. Het referentiemandje van de OPEC, ofwel de gewogen gemiddelde prijs van verschillende typen ruwe olie geproduceerd door leden van de OPEC, steeg in april met 7 procent tot 68,43 dollar, waarbij Brent-olie uit de Noordzee bijna 9 procent steeg en West Texas Intermediate 6 procent duurder werd. Geopolitieke zorgen, aanscherping van de voorraden en een robuuste vraag droegen bij aan de hogere prijs, zo bleek maandag uit het maandapport van het oliekartel.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO verreweg de sterkste daler met een verlies van 6,0 procent. Afboekingen op leningen in de diamantindustrie, grondstoffen en transport overschaduwden de “gezonde” prestaties in het eerste kwartaal, stelde ING. Zakenbank Jefferies denkt dat de strategie van ABN AMRO voor veel beleggers nog te onduidelijk is. Zij wachten volgens hem op de strategische update die de bank in het komende jaar heeft aangekondigd.

NN Group en ASR Nederland verloren 0,8 en 1,0 procent. KPN werd 1,1 procent goedkoper.

Daarentegen werd Galapagos 4,0 procent duurder en won Altice 1,8 procent. Philips Lighting steeg 1,1 procent. Deze laatste deed volgens NIBC een kleine overname met het Chinese Shenzhen LiteMagic Technologies. In 2017 was deze onderneming goed voor een omzet van ongeveer 32 miljoen euro.

In de Midcap ging OCI aan de leiding met een koersstijging van 5,3 procent. Arcadis won 1,3 procent. Onderaan eindigden AMG en WDP met verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,3 procent.

Onder de kleinere aandelen in de AScX viel Kiadis Pharma op met een stijging van 4,6 procent. ICT Group deed het ook goed en won 3,5 procent. Met een verlies van 1,4 procent was ForFarmers de sterkste daler. De overige verliezen bleven beperkt tot minder dan een procent.

Lokaal waren de uitschieters ook beperkt. Uitzonderingen waren bijvoorbeeld Ajax en Headfirst Source. De Amsterdamse voetbalclub, die de komst van Zakaria Labyad bevestigde, won 2,5 procent en Headfirst daalde 4,4 procent

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street circa een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.