(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, maar beperkte de verliezen in de middaghandel, na economische cijfers en een rentebesluit van de Europese Centrale Bank dat beleggers geruststelde.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 573,94 punten. De Midkap verloor 0,3 procent en de AScX-index 0,1 procent.

De ECB veranderde niets aan zijn monetaire beleid, nadat in juni het opkoopprogramma fors werd uitgebreid. Christine Lagarde stelde de markt gerust dat het volle bedrag van 1.350 miljard euro zal worden gebruikt om de economie te stimuleren tijdens de coronacrisis. Marktcommentator Bas van Geffen van Rabobank sprak van een “rustige sessie”, waarin Lagarde bevestigde dat de ECB wacht op de politieke leiders van de EU, die aan zet zijn om een steunplan op te tuigen.

“Lagarde heeft zich uitgesloofd om zo weinig mogelijk te zeggen”, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer. Elke hint op meer stimulering was een excuus geweest voor de Europese politici om niet in actie te komen. “Er kon niets uitkomen en dat kwam er dus ook niet”, aldus Van Deijck. Tussen de regels door was de verwachte lagere inflatie door btw-verlagingen toch weer een reden voor beleggers op op termijn meer stimulering te voorzien.

Volgens Van Deijck is btw-verlaging wel een goed plan, om te voorkomen dat Europeanen geld gaan oppotten omdat inkomens hun inkomens blijven doorlopen maar hun uitgaven door de coronacrisis worden beperkt. “Geld moet rollen. De omloopsnelheid van geld is heel belangrijk.”

Economische nieuws uit de VS hielp de stemming opklaren. De detailhandelsverkopen stegen in juni met 7,5 procent, wat minder sterk was dan het herstel met 18 procent in mei. Het aantal nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen daalde nauwelijks in de afgelopen week, en lijkt steeds meer te stagneren. Een index voor de regio Philadelphia was minder slecht dan verwacht.

Het muntpaar euro/dollar steeg na het rentebesluit van de ECB tot 1,1430. De olieprijzen stegen minder dan een procent.

In de ochtend waren de verliezen op het Damrak nog groter, mede door zorgen over scherpere tegenstellingen tussen China en de VS.  
 
De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal met 3,2 procent, sterker dan de verwachte 2,6 procent. Ook andere macrocijfers wijzen op herstel in China, maar ING merkte op dat de groei niet evenredig is verdeeld: de industrie groeit wel, maar de consument laat het nog afweten.  

Stijgers en dalers

De winstwaarschuwing van Heineken leverde een beperkt koersverlies van minder dan 2 procent op. Het omzetverlies in de horeca door de coronacrisis liet de nettowinst verdampen. “Als er één bedrijf door de lockdown getroffen wordt, is het Heineken”, zei Van Deijck. De brouwer kan niet wachten tot het beter gaat en zal moeten snijden in de kosten. KBC Securities verlaagde het koersdoel, maar analisten van Jefferies dachten dat de winstwaarschuwing de druk van de ketel haalt voor de halfjaarcijfers, wanneer de aandacht kan uitgaan naar dingen die wel goed gaan.

Ook Prosus en Philips stonden met verliezen van krap 2 procent onder druk.

ABN AMRO was de sterkste stijger in de AEX met een koerswinst van 1,2 procent.

In de AMX leverden de vastgoedfondsen de eerdere winsten in.

Ook Air France-KLM sloot lager. Op Wall Street koersten vliegtuigmaatschappijen woensdagavond nog fors hoger vanwege optimisme over een coronavaccin. Volgens Van Deijck zijn luchtvaart- en cruisemaatschappijen sentimentsfondsen geworden in de coronacrisis. Door de grote onzekerheid en grote kapitaalbehoefte bij deze bedrijven hebben beleggers er volgens hem niets te zoeken.

Pharming en Aalberts gaven dik 2 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen daalde TomTom met 4 procent, terugzakkend na de koerssprong op woensdag na cijfers. Laadpalenbouwer Alfen en fietsfabrikant Accell wonnen juist terrein.

Het lokaal genoteerde Snowworld sloot 9 procent lager, nadat de CFO zijn vertrek aankondigde.

Wall Street

Bij het sluiten van de AEX noteerden de Amerikaanse beurzen circa een half procent in het rood.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.