(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag dicht bij huis gebleven. De AEX eindigde 0,1 procent lager op 565,57 punten.

Er werd vooral veel aandacht besteed aan de verklaring van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In zijn verklaring leek Powell de markt voldoende te overtuigen dat de Fed de rente later deze maand zal verlagen.

Sinds vorige maand “lijkt het dat de onzekerheden rond handelsspanningen en ongerustheid over de kracht van de mondiale economie blijven drukken op de Amerikaanse economische vooruitzichten”, zei Powell in de verklaring voor de bankencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem heeft het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag niets veranderd aan de outlook.

“De verlaging met 50 basispunten was al geen optie meer en er was een klein deel in de markt dat ook de 25 basispunten twijfelachtig vond”, zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO in een reactie tegen ABM Financial News. Die twijfel is volgens Boele nu weggenomen.

Zij houdt nog wel een slag om de arm vanwege het verschijnen van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Fed, woensdagavond. “Als daar net even weer iets anders staat dan wat Powell tot nu zei, kan de dollar dan ook weer rap noordwaarts koersen ten opzichte van de euro.”

De euro/dollar verhandelde rond het slot 0,5 procent hoger op 1,1260 en drukte daarmee Europese aandelen. Goud werd ruim een half procent duurder op 1.408 dollar.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor industriële productiecijfers uit Europa, die over de gehele linie goed waren. Verder bleken de groothandelsvoorraden in de VS conform de verwachting gestegen.

Olie werd woensdag flink duurder. Uit het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport bleek een fikse daling van de voorraden, met bijna 10 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg staalconcern ArcelorMittal met 0,6 procent, deels herstellend van de forse verliezen op dinsdag. Vopak won 1,4 procent in het spoor van de hogere olieprijs.

Sterkste dalers waren Unibail-Rodamco-Westfield en Heineken met respectievelijke verliezen van 2,0 en 1,5 procent.

De AMX werd aangevoerd door AMG, dan 3,1 procent won. BAM herstelde deels van de koersafstraffing sinds de winstwaarschuwing eerder deze week en steeg 2,6 procent.

Sterkste daler was Altice Europe, dat 1,4 procent verloor ondanks een koersdoelverhoging bij Credit Suisse met een gehandhaafd Neutraal advies.

Onder de kleinere aandelen steeg Alfen 4,5 procent ondanks een koersdoelverlaging van Berenberg. Berenberg stelde na het bezoek aan het bedrijf vast dat Alfen in staat moet zijn een sterke autonome omzetgroei te blijven genereren en geleidelijk ook de winstgevendheid te verbeteren nu het zijn kostenbasis heeft gestabiliseerd.

Sif won 4,6 procent. Met een verlies van 2,0 procent, was ForFarmers de sterkste daler in de AScX.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam stonden de aandelenmarkten op Wall Street hoger. Eerder op de middag ging de S&P 500 voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 3.000 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties