(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink lager geëindigd. De AEX sloot 1,1 procent in de min op 573,89 punten.

Het Damrak begon vanochtend nog positief aan het nieuwe kwartaal, maar de stemming sloeg om na het verschijnen van zwakke inkoopdata uit de eurozone en later ook uit de Verenigde Staten.

Met name het Amerikaanse cijfer van het Institute for Supply Management zorgde voor een negatieve verrassing, want de inkoopmanagersindex zakte in september van 49,1 tot 47,8 en daarmee het laagste niveau in zo’n tien jaar. En dat terwijl er een lichte verbetering was voorzien tussen augustus en september.

Het is niet raar dat de markt schrikt van de zwakke index voor de Amerikaanse industrie van ISM, vindt vermogensbeheerder Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management, omdat de recessie waar de Duitse maakindustrie de afgelopen tijd mee kampte zich nu ook laat zien in de maakindustrie in de Verenigde Staten.

Dat biedt volgens de marktvorser ook weer ruimte voor beleggers om te anticiperen op meer stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. Die hebben nog ruimte om dit te doen, denkt Van den Heuvel.

Ook in de eurozone was september een zwakke maand voor de maakindustrie. De inkoopmanagersindex daalde van 47,0 tot 45,7 en daarmee het laagste niveau in zo’n zeven jaar.

“Van kwaad tot erger”, oordeelde econoom Chris Williamson van Markit. Het belooft ook weinig goeds voor het vierde kwartaal, denkt hij.

Een ander economisch rapport dat dinsdag aandacht kreeg, waren de inflatiecijfers uit de eurozone. In september stegen de consumentenprijzen met 0,9 procent op jaarbasis, na een inflatie van 1,0 procent een maand eerder. De kerninflatie, die door de ECB als graadmeter wordt genomen, verbeterde licht, van 0,9 naar 1,0 procent.

De inflatiecijfers komen voor de Europese Centrale Bank niet als een verrassing, maar het onderliggende beeld blijft zorgwekkend, volgens econoom Bert Colijn van ING.

“Energieprijzen zullen de inflatie de komende maanden wel een impuls geven, maar dat zal niet resulteren in een duurzame beweging richting de 2 procent die de ECB ambieert”, verwacht Colijn. De stimuleringsmaatregelen die Draghi recent bekendmaakte, moeten dan ook flinke impact hebben, wil de kerninflatie in 2020 het huidige niveau van rond de 1 procent los laten en verder oplopen.

De euro, momenteel rond het laagste niveau in ruim twee jaar ten opzichte van de dollar, verloor dinsdag aanvankelijk terrein na het verschijnen van de zwakke data in de eurozone. De slechte PMI-cijfers uit de VS zorgden echter voor een opleving, waardoor het muntpaar euro/dollar rond het slot 0,3 procent hoger verhandelde op 1,0933.

Olie werd dinsdag iets goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX waren dinsdagmiddag nog nauwelijks stijgers en de winsten die er waren, bleven beperkt. Koploper was Randstad, met een stijging van 0,5 procent. Een koersdoelverhoging van 205,00 tot 250,00 euro bij UBS hielp ASML in de ochtendhandel nog aan winst, maar daar was rond het slot niets van over. Het aandeel verloor uiteindelijk 1,0 procent.

Sterkste daler was Galapagos, dat 4,4 procent verloor. ASR Nederland moest 4,1 procent laten gaan na het bericht dat financieel directeur Chris Figee de overstap maakt naar KPN.

Het telecombedrijf maakte op zijn beurt ook bekend dat Joost Farwerck de nieuwe topman wordt nadat maandag al duidelijk werd dat KPN toch niet in zee wil met de Belgische Dominique Leroy. ING noemde de aanstelling niet verrassend, maar achtte het wel een veilige keuze na de soap met Leroy. Het aandeel KPN sloot de dag 2,0 procent lager.

In de AMX deed Air France-KLM goede zaken, met een winst van 2,2 procent. Onderhandelingen tussen de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel en KLM leverden nog geen cao-akkoord op. Wel was er een positief rapport van Bank of America. De Amerikaanse bank plakte een koopadvies op Air France-kLM met een koersdoel van 12,00 euro. Bank of America verwacht dat Air France-KLM aan marktaandeel zal winnen, vooral dankzij Transavia, en dat de marges verbeteren.

BAM voerde de Midcap aan en steeg 3,0 procent. De Britse dochter haalde een opdracht van 10 miljoen Britse pond binnen voor het bouwen van extra verpleegzalen in een Londens ziekenhuis.

PostNL leverde 4,8 procent in, na de koerssprong van maandag na de goedkeuring van de overname van Sandd. ING merkte op dat de details van de deal wat gunstiger lijken. Door de consolidatie vertragen enkele besparingsinitiatieven, maar het effect van deze vertragingen valt lager uit dan eerder voorzien, zo merkte de analist op. Een ander pluspunt is volgens ING dat PostNL iets positiever werd in de bewoording rond het dividend.

Onder de kleinere aandelen stond Alfen in de schijnwerpers met een winst van 1,7 procent, hoewel VolkerWessels met een winst van 1,9 procent net iets harder steeg. Alfen maakte bekend dat het door Solarcentury is geselecteerd voor de levering van 54 substations. De stations zijn bedoeld voor de zonnepanelenlocatie in Vlagtwedde en moeten in het eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn. Sif en Accsys waren de sterkste dalers en leverden 2,6 procent in.

Lokaal viel Esperite op. De Autoriteit Financiële Markten legde de handel in aandelen van het Zutphense stamcelbedrijf op 27 september stil in afwachting van nieuws. Dinsdag meldde Esperite dat men zich neerlegt bij de liquidatie van de entiteiten met betrekking tot Stem Cell en Cryo-Save. Het concern is van plan afstand te nemen van het operationele deel van de activiteiten en zich te concentreren op de ambitie zich om te vormen tot een investeringsmaatschappij met een focus op gezondheidszorg.
 
De handel in aandelen Esperite werd dinsdagmiddag hervat waarna de koers in een vrije val belandde. Op een slot van 0,05 euro, ging uiteindelijk ruim 40 procent aan waarde in rook op.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam lager, met verliezen van rond de 0,7 procent voor de S&P 500 en de Dow Jones index. De Nasdaq daalde 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties