(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen doken woensdag, doorheen de handelsdag, verder in het rood en sloten fors lager. De AEX verloor 1,6 procent op 552,70 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer zag woensdag een omslag in het sentiment, hetgeen niet enkel door de problemen in Turkije kan verklaard worden. “Turkije heeft namelijk wat maatregelen genomen en de koersdaling van de lira lijkt even gestopt”, aldus Nijkamp.

Zorgwekkender is volgens de vermogensbeheerder dat veel andere opkomende landen als India en Zuid-Afrika hun valuta onder druk zien staan. “In combinatie met de angst voor een wereldwijde vertraging van de economische groei, zorgt dit nu voor een stap terug.”

De vermogensbeheerder wees ook op tegenvallende cijfers van de Chinese internetgigant Tencent. Volgens Nijkamp was de reden hiervoor ietwat zorgwekkend, namelijk dat autoriteiten de distributie van populaire videogames aan banden proberen te leggen. Volgens Nijkamp komt circa 40 procent van de totale omzet van Tencent uit de distributie van videogames. Vooral in Japan en China is de markt enorm groot. “Hierdoor lagen veel spelletjesmakers vandaag flink onder druk.”

Op macro-economisch vlak ging de aandacht uit naar onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen, industriële productiecijfers en huizendata. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers daalde licht, terwijl de industriële productie juist licht toenam. Ook de bedrijfsvoorraden namen fractioneel toe. Op jaarbasis was er in juni evenwel sprake van een groei van 4,0 procent.

Eerder op de dag kwam uit het Verenigd Koninkrijk het nieuws dat de Britse consumentenprijzen op jaarbasis verder zijn gestegen, terwijl de producentenprijzen in juli juist een minder harde stijging vertoonden.

De euro/dollar noteerde op 1,1311. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1334 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1345 op de borden.

Olie daalde woensdag in prijs. Een september-future West Texas Intermediate daalde 3,6 procent tot 64,65 dollar, terwijl een oktober-future Brent 2,7 procent lager bewoog op 70,49 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten enkel Gemalto en ASR Nederland in het groen met een plus van 0,2 procent.

ArcelorMittal was met een verlies van 4,8 procent de sterkste daler onder hoofdfondsen. De staalreus is van plan om 330 miljoen dollar te investeren in de verdere uitbreiding van de Vega do Sul fabriek in Zuid-Brazilië.

KPN daalde 1,2 procent, nadat Kepler Cheuvreux het koersdoel verlaagde van 3,30 naar 3,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. KPN behoort bij Kepler Cheuvreux dan ook tot de sectorfavorieten, samen met Orange en Telia. Nu KPN de financiële positie heeft versterkt en beschikt over een “solide” operationele kasgeneratie voorzien de analisten dat het telecombedrijf medio 2019 een meerjarig aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,6 miljard euro zal aankondigen.

In de Midkap namen Air France-KLM en Flow Traders het voortouw met winsten tot 1,6 procent. AMG bungelde met een verlies van 4,2 procent onderaan.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel sloot 4,1 procent hoger, na positief ontvangen halfjaarcijfers. Heijmans boekte in de eerste helft van 2018 een hogere omzet en onderliggend resultaat. Heijmans behaalde over de eerste zes maanden van 2018 een onderliggend bedrijfsresultaat (EBITDA) van 20 miljoen euro, in vergelijking met 9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de omzet steeg van 646 miljoen euro naar 780 miljoen euro. KBC Securities verhoogde in reactie op de publicatie het advies van Houden naar Accumuleren en paste tevens het koersdoel aan van 10,40 euro naar 12,25 euro.

Kendrion zag de resultaten in het tweede kwartaal van 2018 iets oplopen en presenteerde nieuwe doelen voor de middellange termijn. Opnieuw sprak CEO Joep van Beurden in een toelichting van “een solide start” van het jaar. Tegen ABM Financial News zei de topman dat Kendrion inmiddels veel beter gepositioneerd is en dat hij trots is dat de beloofde marge van 10 procent “in zicht is”. In 2023 rekent de onderneming op een rendement op de investeringen, de ROI, van tenminste 20 procent met een EBITDA-marge van meer dan 15 procent. “Ambitieus”, aldus de CEO. Desondanks verloor het aandeel 10,5 procent.

Lokaal won Esperite 3,3 procent. Het Zutphense stamcelbedrijf meldde de problemen rondom de publicatie van diens jaarverslag te hebben opgelost, maar zei nog geen exacte datum van publicatie te kunnen noemen vanwege de vakantie. Voor het einde van de maand komt de onderneming in ieder geval met een update.

Verder verloor Curetis 9,5 procent en leverde Lavide 8,0 procent in.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurs werd evenmin gespaard van de beursmalaise. De breed samengestelde S&P500 index noteerde na Europese sluitingstijd 0,9 procent lager op 2.813,64 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.