(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,0 procent tot 539,62 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen.

Het optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China overheerste vrijdag.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zijn voor deze week afgerond. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zijn deze productief verlopen. De Amerikaanse president Donald Trump, die vrijdagmiddag in de tuin van het Witte Huis de noodtoestand aan de zuidgrens uitriep, om zo alsnog de financiering te kunnen realiseren voor de muur op de grens met Mexico, zei dat de gesprekken met China “extreem goed” waren verlopen en dat de twee kampen dichterbij een deal zijn dan ooit.

Volgende week zullen China en de VS verder onderhandelen in Washington.

Daarnaast keken beleggers met een schuin oog naar de politieke ontwikkelingen in Spanje. Daar kondigde minister-president Pedro Sánchez vervroegde verkiezingen aan nadat oppositiepartijen in het land eerder zijn ingediende begroting verwierpen vanwege het conflict rond Catalonië.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in 2018 3,3 procent meer heeft omgezet.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de Britse detailhandel in januari op maandbasis 1,0 procent meer heeft verkocht. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 4,2 procent.

De export in de eurozone daalde in december, terwijl de import steeg. Het handelsoverschot was daarmee kleiner dan in dezelfde maand in 2017. De Spaanse inflatie zwakte in januari af tot 1,0 procent. Dat was in december nog 1,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaan import- en exportprijzen in januari zowel op maand- als op jaarbasis zijn gedaald. De New York Fed index voor de industrie steeg van 3,9 in januari naar 8,8 in februari, terwijl de industriële productie in de Verenigde Staten in januari onverwacht is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 91,2 in januari naar 95,5 in februari.

Olie noteerde vrijdag tot 1,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1270. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1276 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1299 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 4,2 procent, gevolgd door ArcelorMittal en AkzoNobel met winsten tot 3,4 procent
RELX was met een verlies van 0,5 procent de sterkste daler. Galapagos leverde 0,3 procent in.

DSM won 2,6 procent. Berenberg verhoogde vrijdag het koersdoel voor DSM van 100,00 euro naar 105,00 euro, bij een ongewijzigd koopadvies.

In de Midkap zette Arcadis de opmars voort met een plus van 4,5 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf won een dag eerder al bijna 17 procent na een positief handelsbericht. AMG won 3,5 procent, terwijl TKH 3,1 procent steeg.

WDP bungelde met een verlies van 1,9 procent onderaan. Besi daalde 1,3 procent. Corbion verloor 1,0 procent.

Onder de kleinere aandelen werden de cijfers van Brunel aanvankelijk goed ontvangen. Later op de dag zakte het aandeel weg om uiteindelijk 3,6 procent lager te sluiten. De specialistische detacheerder zag de omzet in het vierde kwartaal met 16 procent oplopen naar 245 miljoen euro, met een 12 procent hogere brutowinst van 55,4 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 17 procent. Analist Konrad Zomer van ABN AMRO sprak van goede resultaten, met vooral aansprekende prestaties in Duitsland. ING noemde de omzetgroei “sterk”, en dat is een goed teken voor 2019, denkt de bank. Vooral de goede uitgangspunten in Duitsland met een sterke exit-rate kon op instemming van ING rekenen.

Amsterdam Commodities boekte over het afgelopen jaar een lagere winst en omzet, zo bleek donderdag nabeurs. Het aandeel won 0,2 procent.

Nedap behaalde in 2018 een lagere nettowinst op een hogere omzet. Het concern meldde donderdag nabeurs in 2018 “belangrijke” progressie te hebben geboekt bij de uitvoering van de strategie. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Euronext heeft ondanks een dubbelcijferige groei de winst zien dalen, als gevolg van eenmalige posten, zo bleek donderdagavond nabeurs. Euronext heeft het bedrijfsresultaat in lijn met de verwachtingen zien uitkomen, omdat een hogere omzet gepaard ging met dito kosten, zo stelde ING. Het beursbedrijf won 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.767,85 punten. De Dow Jones index steeg 1,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties