(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag, net als de meeste andere grote Europese beurzen, met winst gesloten, geholpen door een gunstig banenrapport uit de Verenigde Staten. De AEX index steeg 0,7 procent naar 511,14 punten, terwijl de AMX een winst van bijna een half procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Na de winstsprong op donderdag van AkzoNobel, na de bekendmaking van een voorstel tot een bod door het Amerikaanse PPG Industries op de Nederlandse sectorgenoot, was hetverf- en chemiefonds ook vrijdag weer de grootste stijger in de AEX.

“Ik verwacht dat er nog wel een verhoogd bod van PPG komt”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam. “Ten opzichte van sectorgenoten heeft AkzoNobel een lage marktwaarde/EBITDA ratio van 8 en dat betekent dat er nog veel opwaarts potentieel in zit”, voegde hij toe. De marktvorser verwacht dat in de huidige marktomstandigheden, met een lage rente en relatief goedkope euro en sterke dollar, nog meer Nederlandse bedrijven zullen worden benaderd voor overnames en ziet daarbij onder meer DSM en Philips als potentiële overnameprooien.

Belangrijkste aandachtspunt was vrijdag het Amerikaanse banenrapport over februari van het ministerie van Arbeid, dat gunstiger uitpakte dan verwacht. 

Er kwamen afgelopen maand 235.000 banen bij, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 197.000. De groei van 227.000 banen in januari werd opwaarts bijgesteld tot 238.000. De werkloosheid daalde van 4,8 procent in januari naar 4,7 procent in februari. Dit was conform de verwachting. In januari verbeterde de arbeidsparticipatie van 62,9 naar 63,0 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,06 dollar toenam tot 26,09 dollar. Op jaarbasis kwam het uurloon voor Amerikaanse werkers hiermee 2,8 procent hoger uit.

“Het banenrapport was goed, maar wat daarbij opvalt is dat de Amerikaanse rente daar niet op stijgt en zelfs iets daalt”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam desgevraagd tegen ABM Financial News. “In Europa stijgen de rentes wel en dat is dan weer nadelig voor de vastgoedfondsen”, voegde hij toe.

“De cijfers hebben de visie onderstreept dat de banenmarkt onder spanning staat en dat die druk alleen maar groter wordt. Ik verwacht dat we een reactie van Trump tegemoet kunnen zien, die graag de eer opeist voor alle goede dingen”, zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK in een reactie.

“Het banenrapport is netjes en geeft een duidelijke aanwijzing dat de Federal Reserve niets in de weg staat om volgende week woensdag de rente te verhogen”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank desgevraagd tegen ABM Financial News.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in januari in een lager tempo gestegen dan in december het geval was, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. De gemiddelde dagproductie groeide in januari met 1,5 procent op jaarbasis, na een groei van 5,4 procent december. “Al zestien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder”, zo rekende het CBS voor.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland is in februari gedaald, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. Het CBS tekende in februari 45 faillissementsuitspraken minder op dan in januari. Als er niet wordt gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 274 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, in februari 2017 failliet verklaard, aldus het statistiekbureau.

Op macro-economisch gebied volgen vrijdagavond om acht uur Nederlandse tijd nog cijfers over het Amerikaanse overheidsbudget in februari.

Olieprijzen stegen vrijdag, na een daling op donderdag in reactie op de toegenomen Amerikaanse olievoorraden. De aandelen Shell, SBM Offshore en Vopak stegen op de AEX mee met de olieprijzen.

Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 48,99 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 51,84 dollar.

De euro/dollar noteerde kort na sluiting van de Europese beurzen op 1,0665. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0599 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, net als donderdag aangevoerd door AkzoNobel met een winst van  procent. PPG Industries bereidt een tweede bod voor op AkzoNobel. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van een hooggeplaatste bron binnen PPG. Volgens de bron schemert dit al door in het donderdag door PPG uitgebrachte persbericht, in reactie op het afwijzen van het eerste bod door AkzoNobel. PPG deed op 2 maart ongevraagd een voorstel tot een bod van 83,00 euro per aandeel AkzoNobel, bestaande uit een som van 54,00 euro in contanten en 0,3 aandeel PPG. Citi Research heeft vrijdag het advies voor AkzoNobel verhoogd van Neutraal naar Kopen en stelde tevens het koersdoel opwaarts bij van 68,00 naar 90,00 euro. Het aandeel sloot vrijdag 4,7 procent hoger.

In de AEX stegen de aandelen Shell, SBM Offshore en Vopak mee met de gestegen olieprijzen. Shell steeg 0,6 procent, SBM Offshore kreeg er 0,5 procent bij en Vopak sloot 0,2 procent hoger.

Altice sloot 4,4 procent hoger na de donderdag gerapporteerde sterke en beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal en heel 2016. ook de voor 2017 afgegeven verwachtingen worden door analisten positief ontvangen. Voor 2017 voorziet Altice een verdere omzetgroei, waarbij de omzet in Frankrijk zal stabiliseren op autonome basis. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal volgens de kabelaar een hoog enkelcijferige groei laten zien.

ASML sloot 1,6 procent hoger, nadat UBS vrijdag het advies voor ASML verhoogde van Neutraal naar Kopen en daarbij het koersdoel opwaarts bijstelde van 118,00 naar 130,00 euro. De analisten van UBS zien drie redenen voor een koopaanbeveling, de voortgang die ASML boekt met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, de verwachting van het bedrijf spoedig opdrachten uit China te scoren en de positieve verwachtingen voor de langere termijn.

In de Midkap steeg Refresco Group 1,7 procent, nadat de bottelaar donderdag conform verwachting sterke cijfers rapporteerde. In de laatste drie maanden van 2016 stegen de volumes, terwijl de brutomarge hoger dan verwacht uitviel. Analisten kwamen geen verrassingen tegen. 

BE Semiconductor Industries steeg 1,6 procent, nadat The Goldman Sachs Group had gemeld een afname van het belang in het bedrijf had gemeld. Dit bleek vrijdag uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 7 maart 2017. Goldman Sachs meldde een kapitaalbelang van 2,99 procent met eenzelfde stemrecht.

De stijgende rentes in Europa hebben een negatieve invloed op vastgoedfondsen, meldde analist Corné van Zeijl. Vastned verloor vrijdag 0,6 procent en Wereldhave sloot 0,4 procent lager.

Onder de kleinere fondsen was Accell Group de winnaar met een stijging van 4,5 procent. De fietsenfabrikant uit Heerenveen heeft in het afgelopen jaar minder fietsen verkocht, maar deed dit wel tegen een hogere prijs waardoor de omzet alsnog aantrok. Accell ziet overnamekansen in Europa en kan daarbij een beroep doen op 150 miljoen euro aan bankkredieten om op deze kansen in te spelen, zo stelden vertrekkend bestuursvoorzitter Rene Takens en financieel directeur Hielke Sybesma van Accell vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Van Lanschot steeg 2,2 procent, nadat de bank donderdag verraste met een meer dan verdubbeld dividend van 1,20 euro per aandeel, nadat de winst over 2016 sterk steeg, geholpen door een grote vrijval van kredietvoorzieningen, zo bleek donderdag uit de jaarrapportage. Van Lanschot laat zijn online betalingsverkeer in de toekomst verzorgen door het Duitse fintechbedrijf Fidor, terwijl ook de hypotheekdienstverlening wordt uitbesteed.

Onder de lokale fondsen sloot Brill 1,0 procent lager, ondanks dat het bedrijf vrijdag bekendmaakte een nieuwe overeenkomst te hebben gesloten met Vereniging Nederlandse Universiteiten. Dit maakte de Leidse uitgever van wetenschappelijk werken vrijdag bekend zonder financiële details vrij te geven. De gemaakte afspraak geldt voor 2017 en 2018 en houdt onder andere in dat de wetenschappers en studenten van tien Nederlandse universiteiten toegang krijgen tot het volledige online tijdschriftenpakket van Brill.

Avantium Holding heeft het aantal aangeboden aandelen in aanloop naar de beursgang met 15 procent verhoogd vanwege de sterke marktvraag. Dit meldde het chemische technologiebedrijf vrijdag. Het orderboek voor de beursgang op 15 maart in Amsterdam en Brussel is inmiddels volledig gevuld voor de basisomvang van de transactie van 90 miljoen euro, de overtoewijzingsoptie en de verhogingsoptie. Op basis van de huidige status van het bookbuildingproces zal Avantium het totale aantal nieuwe aangeboden aandelen met 15 procent verhogen, waarmee de omvang zal toenemen tot circa 103 miljoen euro, ervan uitgaande dat de overtoewijzingsoptie niet wordt uitgeoefend, of circa 119 miljoen euro, indien de overtoewijzinsoptie volledig wordt uitgeoefend.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.369,96 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en de Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties