(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten.
 
De AEX index daalde 0,1 procent tot 559,82 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.

Beleggers reageerden positief op de uitkomst van een speciale stresstest van de Federal Reserve. De Amerikaanse banken zijn sterk genoeg om de coronacrisis te overleven en kunnen later dit jaar weer beperkt dividend uitkeren, als de winstgevendheid dat toelaat, concludeerde de Amerikaanse centrale bank.

Door de zorgen over de aanhoudende wereldwijde stijging van het aantal coronavirusgevallen zag de markt eerdere winsten echter vervliegen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op ruim 9,6 miljoen infecties. Met name de versnelling van het aantal nieuwe besmettinge in de Verenigde Staten baart zorgen. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen piekte donderdag in de VS en staten als Texas zien zich gedwongen op de versoepeling van de coronamaatregelen terug te draaien.

Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zei dat het ergste op coronavlak voor de wereld achter de rug is, maar dat de toekomst een weg vol hobbels zal zijn. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management sprak van een wisselende handelsweek met weinig nieuws, op zowel macro-economisch als bedrijfsvlak, waarbij de de markt enigszins richtingloos is. Toch bleef de AEX onderliggend op een goed niveau liggen, vindt hij. Het is volgens Schutte nu wachten op de start van het cijferseizoen pakweg medio juli.

Analisten van ING zeiden de komende handelsweek met name uit te kijken naar de ontwikkelingen van de pandemie in de Verenigde Staten. “Een gedeeltelijk herstel van de arbeidsmarkt kan onvoldoende zijn voor een V-vorming herstel naarmate de coronavirusbesmettingen stijgen”, aldus de analisten.

Een tweede punt van focus zijn een aantal sprekers afkomstig van de Bank of England. 
 
Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in juni onverwacht is gestegen. De index steeg van 93 tot 97. Tevens werd bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in mei sneller is gestegen. De maatschappelijke geldhoeveelheid steeg in mei met 8,9 procent, tegen 8,2 procent een maand eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de persoonlijke inkomens in de Verenigde Staten in mei zijn gedaald met 4,2 procent, terwijl de uitgaven met 8,2 procent stegen. Er was vooraf gevreesd voor een hardere daling van de inkomens. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, daalde op maandbasis met 0,1 procent in mei. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 1,0 procent in mei.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juni verbeterd, maar iets minder dan bij een eerdere raming werd gesuggereerd. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 72,3 in mei tot 78,1 in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1213. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1232 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASMI met een winst van 3,7 procent, gevolgd door Randstad en AkzoNobel met winsten van respectievelijk 2,5 procent en 1,4 procent.

Credit Suisse heeft vrijdag het koersdoel voor AkzoNobel verhoogd van 85,00 euro naar 95,00 euro met een onveranderd Outperform advies, nadat de Zwitserse bank de verwachting voor de EBITDA dit jaar met 4 procent verhoogde.

Royal Dutch Shell wordt voor de rechter gesleept in het Amerikaanse District of Columbia, voor het misleiden van klanten over klimaatverandering. Ook enkele andere grote oliebdedrijven zullen zich moeten verantwoorden. Het aandeel daalde 1,3 procent.

RELX kreeg een koersdoelverlaging van Berenberg. Het aandeel steeg desondanks 0,9 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 5,1 procent. Galapagos daalde 3,6 procent. ABN AMRO verloor 4,3 procent en ING daalde 3,6 procent.

In de Midkap ging Besi met een winst van 2,4 procent aan kop. Aalberts steeg 1,5 procent, terwijl Intertrust 1,8 procent won. Fugro verloor 5,0 procent, OCI daalde 5,4 procent en Pharming noteerde 2,1 procent lager.

Air France-KLM, dat aanvankelijk nog 6 procent hoger stond, sloot uiteindelijk 3,4 procent lager. Vanochtend werd bekend dat KLM 3,4 miljard steun krijgt van de Nederlandse overheid in de vorm van leningen en garanties. Loonoffers van onder meer de piloten zijn een voorwaarde. ING noemde het steunpakket positief voor het aandeel en wees erop dat er geen aandelenemissie werd vermeld, zodat verwatering mogelijk wordt vermeden.

Fagron bevestigde vrijdag de samenwerking met Alliance Healthcare in Nederland te hebben verlengd. Het aandeel verloor 3,4 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Lucs Bols aan kop met een winst van 3,3 procent. ForFarmers steeg 1,5 procent, evenals Alfen. Wereldhave verloor 3,4 procent. Van Lanschot daalde 3,2 procent, terwijl Ordina 1,8 procent lager sloot.
 
Vivoryon wil twee nieuwe studies naar alzheimer starten. Het aandeel sloot 1,0 procent lager.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,8 procent lager op 3.028,11 punten. De Dow Jones index daalde 2,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties