(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten, hoewel de middaghandel wel voor enige verlichting zorgde. 

De AEX index daalde 0,6 procent tot 607,24 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

De dalende koersen zijn even wennen voor beleggers, merkte vermogensbeheerder Cees Smit  Today’s Groep op. “De afgelopen tijd zijn de beurzen in mijn ogen iets te enthousiast omhoog gegaan, een tikje terug is dan niet gek. Beleggers komen er dan ook weer even achter dat de beurzen niet altijd maar omhoog gaan.”

Voor de AEX heeft de vermogensbeheerder nu een verkoopsignaal. “Voor de DAX en Euro Stoxx had ik hem al eerder. Heel flauw op de markt ben ik overigens niet.”

Ook noemde Smit de stijgende olieprijzen een wake-up call. “De hogere olieprijs zou de inflatie wat aan kunnen jagen en daarbij passen de huidige negatieve rentes dan niet. Deze zouden dan aangepast moeten worden. De negatieve rente is nu juist een van de redenen dat de beurs zo hoog staat. Benieuwd wat er met de markten gaat gebeuren indien de rentes worden bijgesteld.”

De economische activiteit in de dienstensector in de Verenigde Staten is in december sterker gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex zoals Markit die samenstelt, kwam uit op 52,8 ten opzichte van 51,6 in november. Het gaat om het hoogste cijfer in maar liefst 5 maanden. Dinsdag volgt het cijfer van ISM, dat door de markt meer waarde krijgt toegedicht.

De goud februari-future dikte 0,8 procent aan. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 63,17 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent duurder werd op 68,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1186. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1165 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1162 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van 1,6 procent. Barclays verhoogde het koersdoel voor Heineken van 104,00 euro naar 114,00 euro en handhaafde het Overwogen advies voor de bierbrouwer. De analisten van Barclays vinden op basis van de autonome groei en margeperspectieven dat Heineken een premie van 10 procent verdient ten opzichte van gerelateerde bedrijven in de voeding- en drankensector.

Verder wees Kepler Cheuvreux op de kans die Heineken wellicht krijgt om het belang in het Indiase United Breweries uit te breiden tot boven de 50 procent.

Royal Dutch Shell steeg 0,8 procent. Het olieconcern profiteerde van de oplopende olieprijs. Ook tankopslagbedrijf Vopak en Prosus deden het goed met een winst van 0,7 procent.

Galapagos was de grootste daler met een min van 2,7 procent. Ook Aegon had het moeilijk en leverde 2,6 procent in. 

JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor Galapagos van Overwogen naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 185,00 euro. Analisten van JPMorgan verlaagden het advies na een forse stijging van het aandeel in 2019. Volgens de marktvorsers zijn belangrijke aanjagers voor het aandeel in 2020 al ingeprijsd.

In de AMX ging flitshandelaar Flow Traders aan kop met een winst 3,0 procent. “Mocht je willen inspelen op een toename van de volatiliteit op de beurs dan is Flow Traders een goede optie, zij profiteren juist van de onrust op de beurs”, aldus Smit van Today’s Groep.

Oliedienstverlener SBM Offshore won 1,3 procent. Besi verloor daarentegen 3,4 procent. WDP, Intertrust, Altice en AMG moesten allen tussen de 2,4 en 3,0 procent prijsgeven.

In de AScX was ForFarmers de uitblinker met 4,7 procent koersstijging. Pharming en Ordina waren onderaan te vinden met verliezen van respectievelijk 2,5 en 2,6 procent.  

Bij de lokale fondsen deed Bever het erg goed met een plus van 8,9 procent. Dat kon niet van Beter Bed worden gezegd. Dit aandeel werd 2,6 procent lager verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 3.232,48 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties