(ABM FN-Dow Jones)  De Amsterdamse beurs is maandag na een zeer rustige handelsdag een fractie hoger gesloten, maar wist daarmee wel de 470 punten te doorbreken en het jaarrecord voor de AEX aan te scherpen, geholpen door een stijging van de olieprijs.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 470,38 punten.

Intradag steeg de index zelfs naar een top van 472,21 punten. De Midkap-index steeg maandag ook 0,1 procent.

Volgens handelaar Sybren van der Hijden van Saxo Bank is de markt vooral in afwachting van de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag ongetwijfeld de rente gaat verhogen na alle positieve signalen. “Dat is een vrij duidelijk verhaal”. 

Het gaat echter vooral om wat de Fed in de toelichting op het rentebesluit zegt.

Ook sluit de handelaar van Saxo een onverwachte “dubbele” renteverhoging van 0,5 procentpunt niet uit. Dat zou een tegenvaller kunnen betekenen voor de aandelenmarkten, voorspelde Van der Hijden. Een jaar geleden was een eerder dan verwachte renteverhoging door de Fed al aanleiding voor kelderende beurzen, mede ook door de onrust over China.

En de Chinese aandelenbeurs ging maandag toevallig weer onderuit, merkte Van der Hijden op, met verliezen van 2,5 tot bijna 5 procent voor de grote indices in Shanghai en Shenzen, door zorgen over handelsgeschillen met de Verenigde Staten en strengere beleggingsregels voor verzekeraars. “Dit werd door de markt vandaag genegeerd, maar was toch weer een forse beweging”, zei de handelaar.

De winst van de AEX maandag was gedragen door Royal Dutch Shell en staalfonds ArcelorMittal, dat alleen maar omhoog lijkt te kunnen, zei de marktkenner van Saxo. Maar hogere rentes dempen de juichstemming op de AEX, omdat ze ongunstig zijn voor fondsen zoals Unilever. “Zo zit de Amsterdamse beurs nu eenmaal in elkaar.”

Van der Hijden verwacht dat de Dow Jones-index het nieuwe record op 20.000 punten gaat aantikken. Terwijl de Duitse DAX-index “echt uitgebroken” is, ziet hij voor de AEX op 475 punten een “echte barriere”. 

De Trump-rally kan volgens Van der Hijden nog wel aanhouden, zo lang Europa en Japan blijven doorfinancieren, denkt de handelaar. “Er is duidelijkheid waar het naar toe gaat en een Republikeinse regering is nu eenmaal doorgaans goed voor Wall Street.” 

Waar Van der Hijden zelf wel een “beetje jeuk” van krijgt is dat de fear & greed-index op CCN bijna op 90 punten staat, wat wijst op teveel hebzucht in de markt.

De euro steeg maandag ten opzichte van de dollar tot 1,062 dollar. Voorbeurs werd het muntpaar nog verhandeld op 1,0567. 

De olieprijs won 3,5 procent tot 56,23 dollar voor een vat Brent-olie in Londen en met 3,6 procent tot 53,33 voor een vat West Texas Intermediate in New York nadat oliekartel OPEC en andere olieproducenten het zaterdag eens werden in Wenen over een lagere olieproductie.   

Stijgers en dalers

De sectoren olie, grondstoffen en offshore gaven maandag de voornaamste positieve impuls aan de AEX, met koerswinsten van ruim 2 procent voor SBM Offshore en anderhalf procent voor indexzwaargewicht Shell en baggeraar Boskalis. Staalreus ArcelorMittal won 0,4 procent. 

De Franse digitale beveiliger Gemalto won 1,9 procent, profiterend van een koopadvies van Berenberg met een koersdoel van 70,00 euro na de vorige week zeer positief ontvangen overname van de tak Identity Management van 3M. Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Gemalto naar 52,00 euro, maar handhaafde daarmee ook het verkoopadvies voor het aandeel. 

Philips eindigde 0,2 procent hoger, nadat het concern een meerderheidsbelang in Lumileds verkocht aan Apollo Global Management voor een prijs die het technologieconcern teleurstellend noemde. Analisten waren desalniettemin blij dat het eindelijk gelukt was een koper te vinden.

Dalingen bleven beperkt, met DSM dat 1,4 procent inleverde en Unibail met 2,2 procent in het rood als grootste daler.

Verzekeraar Aegon eindigde vlak na een adviesverhoging door Barclays, dat meer koersherstel voorziet dankzij de aantrekkende rente in de VS. Sectorgenoot NN Group verloor 0,2 procent, terwijl in de Midkap-index ASR 0,3 procent hoger sloot en Delta Lloyd 0,5 procent lager. Alle vier de verzekeraars kregen een hoger koersdoel van Barclays.

Onder de middelgrote fondsen was Fugro de uitblinker met een winst van 4,8 procent. De bodemonderzoeker voor onder meer de olie-industrie profiteerde mee van de stijgende olieprijs. 

PostNL eindigde vlak. Jefferies besloot om het koersdoel voor het postbedrijf te verlagen van 5,00 naar 4,50 euro, nu de overname door Bpost van de baan is.

Onder de kleinere fondsen waren Brunel en Sif in trek. Brunel won 1,9 procent en Sif 1,0 procent.

Value8 verloor 1,3 procent. De onafhankelijke analist Roel Gooskens voorspelde dat het investeringsfonds van Peter Paul de Vries dit jaar voor het eerst een verlies zal draaien, van 3,7 miljoen euro, en mogelijk het dividend zal schrappen. Volgens De Vries is het artikel van Gooskens op website Follow The Money eenzijdig en bevat het onjuistheden. 

Metallurgisch bedrijf AMG deelde niet in het optimisme rond ArcelorMittal en verloor 2 procent.

De wekelijkse impliciete Volatility Index van de AEX noteerde maandagmiddag op 12,4 procent, een daling van 21 procent op weekbasis. Dit was de laatste volatiliteit van het jaar en bij de laagste 14 procent van de historische waarnemingen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index iets hoger, terwijl de S&P 500 index juist licht inleverde. De Nasdaq index gaf zelfs 0,7 procent prijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.