(ABM FN-Dow Jones) De AEX is woensdag hoger gesloten na een stroom aan bedrijfsresultaten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 0,4 procent tot 496,66 punten, terwijl de AMX 0,7 procent won en de AScX 0,6 procent moest laten gaan.

De hoofdindex kwam woensdag weer een stap dichterbij de psychologische grens van 500 punten. “Het zou een mooi niveau zijn om komende vrijdag op te expireren”, aldus beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Er was woensdag voldoende nieuws voor beleggers om zich op te focussen, met naast de nodige kwartaalpublicaties van enkele hoofdfondsen, ook een aantal belangrijke Amerikaanse macro-economische publicaties.

Zo stegen de consumentenprijzen in Amerika in januari op maandbasis sterker dan verwacht, met 0,6 procent. De kerninflatie, die voor de Federal Reserve meer van belang is, kwam ook iets hoger uit dan voorzien, op 0,3 procent en op jaarbasis op 2,3 procent. Verder bleek de stijging van 0,4 procent van de detailhandelsverkopen in januari ruim boven de toename van 0,1 procent die werd voorzien.

“Al met al goede cijfers die het voornemen van de Fed ondersteunen om aan te sturen op een renteverhoging in juni”, zo meende marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, was woensdag rond het sluiten van de beurzen bezig aan haar tweede dag van hoorzittingen voor het Amerikaanse Congres. In het Huis van Afgevaardigden herhaalde Yellen het belang van geleidelijke renteverhogingen en verdedigde ze de huidige strenge kapitaaleisen voor grote banken. 

Olie bleef onder druk staan, nadat uit het wekelijkse Amerikaanse rapport bleek dat de olievoorraden vorige week met 9,5 miljoen vaten zijn gestegen en de benzinevoorraden met 2,8 miljoen vaten. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 53,01 dollar, terwijl een april-future Brent ook 0,4 procent lager bewoog op 55,76 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0566 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0577 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 fondsen ho/lager. Koploper was Heineken, gevolgd door ABN AMRO. Beide fondsen kwamen woensdag met cijfers. 

De kwartaalcijfers van ABN AMRO bevatten veel goed nieuws, volgens Kepler Cheuvreux. Met name de netto rentebaten waren sterk en zouden moeten leiden tot hogere winstramingen van analisten, meende analist Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux. Analisten van Morgan Stanley noemden de resultaten beter dan verwacht en de stijging van de kapitaalbuffer was een meevaller, aldus de Amerikaanse zakenbank. Het aandeel won 2,6 procent.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform verwachting meer bier, wat resulteerde in een hogere geconsolideerde omzet en nettowinst. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO sprak van beter dan verwachte resultaten op autonome basis. Het dividendvoorstel van 1,34 per aandeel viel hem iets tegen. De outlook bevatte geen verrassingen hoewel de analist van ABN AMRO niet uitsluit dat de marges onder druk komen te staan door overnames in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. “Al met al een keurige update met ruimte voor de aandelen om hoger te koersen”, zo vatte Vos samen. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux typeerde de de door de brouwer afgegeven outlook als geruststellend. Het aandeel van de bierbrouwer steeg 3,7 procent.

Verder openden AkzoNobel en DSM woensdag de boeken over het vierde kwartaal van 2016. Voor AkzoNobel viel de verslagperiode tegen, met een lager operationeel resultaat en een afgenomen omzet. De resultaten waren ruim onder de verwachtingen, volgens analist Martin Dunwoodie van Deutsche Bank. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vond de cijfers “iets aan de lichte kant” maar was wel positief over de volume-ontwikkeling bij de onderdelen Decorative Paints en Specialty Chemicals. Verder bevatte de outlook geen verrassingen, terwijl het dividend teleurstellend was, aldus van Beek. AkzoNobel sloot de dag 2,3 procent lager.

DSM zag de resultaten in het vierde kwartaal stijgen. Voor de markt waren de cijfers in het algemeen aardig. Davy Research had op een lagere winst en omzet gerekend, terwijl het bedrijfsresultaat voor analisten van UBS juist wat onder hun verwachting uitkwam. S&P Equity Research verhoogde na de cijferpublicatie het koersdoel voor DSM van 57,50 naar 64,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel sloot woensdag 1,8 procent lager.

Vopak sloot 0,2 procent hoger, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 45,00 naar 42,00 euro en het advies handhaafde op Houden, in aanloop naar de cijferpublicatie van het tankopslagbedrijf aanstaande vrijdag. Randstad daalde 1,9 procent, nadat S&P Equity Research het koersdoel verhoogde van 58,00 naar 60,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

Bij de fondsen in de Midkap was FlowTraders na zijn kwartaalpublicatie in trek. De winst steeg in het vierde kwartaal ten opzichte van de drie maanden ervoor dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. UBS noemde de cijfers boven verwachting. Het aandeel steeg 4,1 procent.

PostNL zag de beurswaarde 1,7 procent toenemen, nadat Jefferies het koersdoel verhoogde van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens stelde dat het aandeel met een korting van 33 procent verhandelt ten opzichte van Europese sectorgenoten. 

Vastned was binnen de AMX de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn. Het vastgoedfonds boekte over 2016 een lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere netto huuropbrengsten als gevolg van desinvesteringen. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove was dat conform verwachting, maar viel de outlook tegen. Het aandeel daalde woensdag 3,8 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Wessanen op. Het aandeel daalde 7,0 procent en trok daarmee de index omlaag. Hoewel de resultaten in het vierde kwartaal stegen, waren de cijfers wel onder verwachting. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO zag in de laatste drie maanden van 2016 maar weinig autonome groei en vond het dividendvoorstel aan de lage kant. Analisten van Berenberg waren iets positiever en noemden de kwartaalresultaten grotendeels conform verwachting en de outlook solide. Verder is de balans van Wessanen sterk en vinden de analisten van de Duitse zakenbank de huidige koersdaling een goed instapmoment.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix zag over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet en het resultaat dalen en boekte daardoor een negatief bedrijfsresultaat. NIBC verlaagde het koersdoel van 11,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens analist Martijn den Drijver had het besluit van TIE om de aandacht te verschuiven naar Flow een grotere impact op de omzet dan verwacht. Het aandeel verloor 8,1 procent.

Euronext heeft in 2016 zijn marges verbeterd door meer winst te boeken op minder omzet en wil als gevolg een hoger dividend voorstellen. Analisten van UBS spraken van sterke resultaten. Het aandeel sloot 1,0 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa koerste Wall Street af op nieuwe records. De S&P 500 won 0,1 procent, de Dow Jones index steeg 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,2 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.