(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs leverde donderdag en een deel van de eerdere winst in een sloot verdeeld, nadat de Amerikaanse president Donald Trump het startschot liet klinken voor een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de EU.

De AEX index daalde 0,7 procent tot 553,53 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus overschoot van 1,1 procent.

De Verenigde Staten kondigden donderdag zoals verwacht importheffingen op staal af met ingang van vrijdag en de EU beloofde dit protectionisme met gelijke munt terug te betalen.

In combinatie met een mogelijke val van de Spaanse regering vrijdag zorgde dit voor onzekerheid bij beleggers.

“We maken ons zorgen”, zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “Een handelsoorlog is nooit goed en dat is wat er nu speelt.” De vermogensbeheerder tekende daarbij aan dat hij nog moet zien of de heffingen er uiteindelijk ook echt gaan komen.

De heffingen treffen Japan meer dan de EU, maar ze geven onvoorspelbare politieke onrust en dat is waar de aandelenmarkt niet van houdt, zei Van Eerden. Datzelfde geldt voor de motie van wantrouwen die de regering van de Spaanse premier Rajoy vrijdag moet ondergaan. Het lijkt op een verschil van één stem aan te gaan komen, zei Van Eerden.

Het economisch nieuws uit de Verenigde Staten was donderdagmiddag “redelijk goed”, volgens Van Eerden, met gezonde groeicijfers voor de regio Chicago terwijl de inflatie laag blijft.

Eerder op de dag was de stemming op de beurs wat beter, op berichten dat de Italiaanse president Sergio Mattarella nog steeds een regering wil vormen om nieuwe verkiezingen te vermijden. De Vijfsterrenbeweging zou bereid zijn om zijn euroskeptische kandidaat-minister Paolo Savona te laten vallen om de impasse te doorbreken.

De rente op Italiaanse staatspapier daalde snel, ook omdat de Italiaanse overheid woensdag de benodigde miljarden ophaalde in de markt en voorlopig niets meer nodig heeft.

Verder bleek de inflatie in de eurozone te zijn opgelopen van 1,2 procent in april naar 1,9 procent in mei. Dit was boven de verwachting van 1,6 procent. De kerninflatie steeg van 0,7 naar 1,1 procent.

De euro, die eerder deze week zakte tot 1,1550, heeft zich enigszins hersteld tot 1,1658. Van Eerden verwacht dat de munt nu eerder richting het niveau van 1,1550 zal teruggaan dan naar de bovenkant van de bandbreedte rond 1,18 euro. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1690 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend de omzet van de Nederlandse horeca in het eerste kwartaal op kwartaalbasis is gestegen met 2,1 procent.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 67,21 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,6 procent steeg op 77,79 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten zeven van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 1,7 procent.

Galapagos was ook een winnaar, met 1,3 procent. Het bedrijf meldde woensdagavond “indrukwekkende” resultaten te hebben behaald bij een studie naar de werking van zijn middel filgotinib bij de behandeling van artritis psoriatica. In een fase 2-studie naar de werking van filgotinib, bij 131 patiënten met artritis psoriatica, werd vastgesteld dat bij 80 procent van de behandelde patiënten de score met tenminste 20 procent verbeterde. Bij de placebo patiënten was dat slechts 33 procent. Analisten van Jefferies meldden dat het vertrouwen in het potentieel van het medicijn groeit.

Royal Dutch Shell verloor 0,5 procent. Het nieuws dat een oliebron in de Golf van Mexico een jaar eerder dan gepland in gebruik werd genomen maakte weinig indruk.

De financiële waarden trokken de index omlaag. ING Groep verloor 1,5 procent, ondanks een adviesverhoging door Mediobanca, van neutraal naar outperform. De analist verwacht dat de impact van de Basel 4-regels kan worden beperkt en ziet ook geen risico’s uit Italië opdoemen.

Verzekeraar ASR Nederland leverde 1,8 procent. ABN AMRO was de grootste daler met 3,8 procent, maar dat kwam vooral omdat het aandeel ex-dividend ging. Ook ABN AMRO kreeg een adviesverhoging van Mediobanca, van Underperform naar Neutraal.

Bij de Midkap-fondsen was Takeaway.com de winnaar met een stijging van 3,4 procent. Flow Traders, dat profiteert van de snelle stemmingswisselingen op de beurs, kon 3,3 procent bijschrijven.

Air France-KLM was met een verlies van 3,2 procent de sterkste daler. “Voor langetermijnbeleggers is dat geen fonds om in portefeuille te houden”, zei Van Eerden. “Daar word je veel te zenuwachhtig van.”

Onder de kleinere fondsen sloot Pharming 6,3 procent hoger, terwijl ook Basic-Fit en Ordina mooie winsten van 4 procent lieten zien. Er waren geen grote verliezers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.718,77 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent, maar technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.