(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger geëindigd, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De AEX sloot 0,2 procent hoger op 561,45 punten.

Beleggers hielden hun kruit droog in aanloop naar de bekendmaking. Hoewel niet per se op een renteverlaging wordt gerekend, hoopt de markt wel op duidelijkheid over wanneer de eerste verlaging mag worden verwacht.

“De Fed futures prijzen nu bijna 100 basispunten verlaging in tot eind 2020. Dat zijn 4 renteverlagingen. Opvallend dat de markt daar enthousiast op reageert zonder rekening te houden met de reden waarom die rente naar beneden gaat”, vond analist Corné van Zeijl van Actiam.

Voor de markt telt woensdag ook zeker de communicatie van voorzitter Jerome Powell. Een Fed die niet verruimingsgezind genoeg klinkt, leidt mogelijk tot een verkoopgolf van aandelen. Bovendien staat Powell zelf onder druk omdat de Amerikaanse president Donald Trump hem nog altijd het liefst ziet verdwijnen of in elk geval zou willen degraderen.

Volgens marktanalisten van Rabobank wil de Fed afwachten of er uit de G20-top volgende week nog een wapenstilstand kan rollen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vervolgens zal de Fed de rentes “voor de zekerheid” in juli wel met 25 basispunten verlagen om het risico van een recessie naar aanleiding van de handelsoorlog te vermijden.

De handelsspanningen tussen de VS en China lijken iets afgenomen, nu de presidenten Trump en Xi elkaar telefonisch hebben gesproken en topfunctionarissen van beide landen elkaar tijdens de G20-top sowieso zullen ontmoeten. Ook tussen Trump en Xi staat vooralsnog een ontmoeting gepland.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in mei minder hard zijn opgelopen, terwijl de Britse producentenprijzen in een stabiel tempo stegen.

De Britse inflatie liep in mei licht terug. De cijfers zijn een meevaller voor de Bank of England, die zich de afgelopen tijd minder accommoderend opstelde dan de Fed en de ECB, omdat een te hoge inflatie bij een solide economische groei de Britse centrale bank bijna zou dwingen de rente iets te verhogen. De markt rekent er nu niet meer op dat dit in 2019 nog gebeurt. Donderdagmiddag maakt de Bank of England zijn rentebesluit bekend.

De euro/dollar noteerde rond het slot licht hoger op 1,1219. Olie werd een half procent duurder na een daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was verzekeraars Aegon met een winst van 2,5 en procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koopaanbeveling voor Aegon door Mediobanca.

ABN AMRO steeg 1,9 procent, nadat Berenberg het advies verhoogde van Verkopen naar Neutraal bij een onveranderd koersdoel van 20,00 euro. Sinds de beursgang van de bank in 2015 vindt Berenberg dat de verwachtingen voor het aandeel te hoog waren, maar inmiddels “ogen deze redelijk”, zo verklaarde de zakenbank zijn adviesverhoging. ING Groep won 1,7 procent.

Adyen bleek de gebeten hond met een verlies van 2,0 procent. Er werd een flinke pluk van 465.000 aandelen Adyen aangeboden en verkocht voor 670,00 euro.

AkzoNobel verloor 0,8 procent. De Amerikaanse sectorgenoot Axalta is bezig met een strategische evaluatie van zijn bedrijfsactiviteiten en sluit een verkoop niet uit. Volgens ING zou Axalta een interessante overnameprooi voor AkzoNobel kunnen zijn. Een aantal jaren geleden kwamen de twee bedrijven er niet uit toen ze spraken over een overname.

In de Midkap-index steeg Altice Europe 3,2 procent. De Franse krant Les Echos meldde dinsdagavond dat het kabelbedrijf overweegt om zijn online video-advertentieplatform Teads te verkopen.

Air France-KLM verloor 3,6 procent na een adviesverlaging bij HSBC van Kopen naar Houden.

Onder de kleinere aandelen deden Alfen en Fagron het goed, met winsten van respectievelijk 3,1 en 2,2 procent. Brunel International leverde juist 1,0 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs bleven de Amerikaanse beurzen op Wall Street dicht bij huis. De Dow Jones index steeg 0,2 procent terwijl de S&P 500 en de Nasdaq vlak noteerden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.