(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag flink lager gesloten, in navolging van lagere koersen op Wall Street. De AEX index sloot 1,3 procent lager op 500,08 punten en eindigde daarmee net boven de 500 punten. Bij de kleinere fondsen was BinckBank de uitblinker na het overnamebod van Saxobank.

“Er is vandaag een wat sombere stemming op de beurs”, stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. “Vanmiddag bleek dat de economische activiteit in de regio New York in december is verslechterd. Daarnaast waren er tegenvallende cijfers van de Amerikaanse makelaars. Hieruit bleek dat de huizenverkoop ook in populaire gebieden als rond Seattle afneemt. Dat is een veeg teken. Het is opnieuw een bevestiging dat de Amerikaanse huizenmarkt in een neergaande trend zit en dat de Amerikaanse economie het hoogste punt heeft bereikt.”

De Federal Reserve maakt woensdag waarschijnlijk bekend dat de Amerikaanse rente opnieuw wordt verhoogd. De Amerikaanse president Donald Trump liet vandaag via Twitter weten dat hij een nieuwe renteverhoging niet ziet zitten. “Zo’n tweet maakt beleggers onzeker. Mocht de Fed besluiten om de rente niet te verhogen, dan lijkt het alsof ze haar oren hangt naar Trump”, stelde Nijkamp. “Maar alles staat en valt woensdag met de toelichting van de Fed. Als de centrale bank aangeeft dat er een pauze in haar rentebeleid wordt ingelast, dan ontstaat er ruimte voor een eindsprint op de beurzen. Meestal wordt er in deze periode ook een eindejaarsrally ingezet, maar dat is nu niet het geval.”

De hoogconjunctuur houdt aan, maar de groei van de Nederlandse economie loopt de komende jaren wel wat terug, zo bleek uit cijfers van De Nederlandsche Bank maandag. Voor 2018 wordt door DNB een groei van het bruto binnenlands product geraamd van 2,5 procent, gevolgd door 1,7 procent in 2019 en 2020. In 2017 bereikte de groei van het bbp met 3,0 procent nog een piek.

De inflatie van de consumentenprijzen in de eurozone nam in november sterker af dan eerder gemeld, zo bleek uit cijfers van Eurostat. Het inflatiecijfer daalde van 2,2 procent in oktober naar 1,9 procent afgelopen maand. Economen verwachtten dat de eerste raming van 2,0 procent niet zou wijzigen.

De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1306 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1293 op de borden.

De olieprijzen koersten verdeeld.

Stijgers en dalers

Bij de hoofdfondsen stonden bijna alle fondsen in het rood. Van het handjevol aandelen dat het groen wist te vinden, was Aalberts Industries koploper met een winst van 0,9 procent. ING bungelde onderaan met een verlies van 3 procent. DSM verloor 2,9 procent, terwijl Philips 2,5 procent inleverde.

In de AMX verloor Fugro 5 procent. Een andere oliedienstverlener, SBM Offshore, stond ook zwaar in de min. Het verloor 4,3 procent.

Opvallend was dat ASMI 0,8 procent steeg. Het was hiermee één van de weinige stijgers.

BAM Groep verloor 1,2 procent. BAM Construct UK, de Britse bouw- en vastgoedonderneming van BAM Groep, kreeg maandag een opdracht voor de realisatie van het kantoor 11-21 Canal Reach in het stationsgebied King’s Cross in het centrum van Londen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Bij de kleinere aandelen meldde ForFarmers dat de onderliggende EBITDA in 2018 een “geringe” daling zal vertonen in vergelijking met 2017. De stijging van grondstof- en energieprijzen kon niet tijdig aan klanten wordt doorberekend, meldde de veevoederspecialist. Het aandeel daalde 3 procent.

Van Lanschot noteerde ex-dividend en verloor 9,5 procent.

Alle ogen waren daarnaast gericht op BinckBank. Saxobank en BinckBank hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 december. De overnamesom wordt in contanten voldaan. KBC Securities noemde de overname de beste optie voor de onlinebroker. De koers steeg tot 6,17 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 4,72 euro.

ABN AMRO adviseert om aandelen BinckBank te verkopen rond de prijs die Saxobank biedt, opmerkend dat goedkeuring door toezichthouders moet worden afgewacht, ook omdat de Deense bank weinig kapitaal heeft klaarstaan voor de deal. Consolidatie onder onlinebrokers is positief en genereert synergie, stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO, en BinckBank is ruim bij kas en dus interessant voor een koper. De onlinebroker had een kernkapitaalratio van 32 procent na het derde kwartaal.

Het aandeel Ajax maakte een pas op de plaats. In de volgende ronde van de Champions League treedt Ajax aan tegen Real Madrid, zo bleek vanmiddag uit de loting van de UEFA.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde bij het slot van de Amsterdamse beurs licht lager. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.