(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag vlak gesloten. De Amsterdamse hoofdindex eindigde vrijwel onveranderd ten opzichte van woensdag op 484,64 punten, terwijl de AMX 0,4 procent verloor en de AScX 0,3 procent steeg. 

Alle aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB had geen verrassingen in petto en handhaafde de rentestanden en het maandelijkse opkoopbeleid. In de toelichting lag de nadruk van voorzitter Mario Draghi op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone en het benadrukken van de noodzaak van een verruimend monetair beleid. 

“Het lijkt erop dat de ECB zeer geduldig is in het verder verlagen van het tempo waarmee activa worden opgekocht en het in bredere zin beëindigen van het accommoderende beleid”, zei macrostrateeg Timothy Graf van State Street Global Markets. Hij wees op de lage kerninflatie als voornaamste reden van de ECB om de geldkraan voorlopig open te houden. 

Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen durfde Draghi het woord taperen nog niet concreet in de mond te nemen, maar zal het niet lang duren voor de markt zich begint af te vragen hoe het QE-programma er in 2018 uit zal zien.

Op macro-economisch vlak hadden beleggers verder vooral aandacht voor Amerikaanse data. De wekelijkse uitkeringsaanvragen daalden met 15.000 stuks tot 234.000. De woningbouw steeg in december met 11,3 procent op maandbasis, terwijl de bouwvergunningen met 0,2 procent daalden.

Olie zat donderdag in de lift, hoewel een deel van die winst verdween na het wekelijkse olievoorradenrapport uit Amerika. Uit de data van de Energy Information Administration bleek een stijging van de olie- en benzinevoorraden, en een afname van de voorraden stookolie. Het rapport onderstreept de zorgen van de markt over de toenemende Amerikaanse olieproductie. De afgelopen dagen waarschuwden zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap over het effect hiervan op de herbalancering van de oliemarkt.

Verder zei de Saoedische olieminister donderdag tijdens het World Economic Forum in Davos dat de OPEC de productie verder kan verlagen als dit nodig blijkt te zijn, hoewel hij hier momenteel niet van uit gaat. 

Rond het Europese slot noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 0,6 procent hoger op 51,37 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 0,7 procent duurder op 54,29 dollar. 

De euro noteerde bij het slot in Europa op 1,0631 dollar. De munt daalde na de toelichting op het rentebesluit van de ECB even tot onder de 1,06. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0639. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 fondsen hoger. Koploper was Ahold Delhaize dat kwartaalcijfers vrijgaf. 

In het vierde kwartaal kwam de pro forma omzet lager uit als gevolg van een kortere verkoopperiode. Het supermarktconcern herhaalde de verwachting voor heel 2016 met een onderliggende operationele marge die licht boven die van 2015 uitkomt en een vrije kasstroom van circa 1,3 miljard euro. KBC Securities beoordeelde de omzet als beter dan verwacht. Analisten van Jefferies waren te spreken over de volumegroei in Amerika en een sterk gestegen vergelijkbare omzet in Nederland. Het aandeel eindigde 5,9 procent in de plus.

ING verhoogde het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 26,50 naar 32,00 euro. Analist Nigel van Putten acht Philips HealthTech in staat om de marges te verbeteren door een standvastige groei en een voorspelbare uitvoering van de operaties. De outlook van Philips oogt volgens Van Putten “helder en haalbaar”. Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Analist Martin Evans merkte op dat DSM zich dankzij kostenbesparingen en desinvesteringen van niet-kernactiviteiten kan focussen op Nutrition als kernactiviteit. Het aandeel sloot 0,2 procent in de plus.

JPMorgan Cazenove verhoogde verder het koersdoel voor het aandeel Randstad van 46,00 naar 51,00 euro met handhaving van het Neutraal advies. De analisten stelden de taxaties voor de winst per aandeel voor 2017 en 2018 opwaarts bij met respectievelijk 6 en 10 procent. Deze verhoging houdt verband met de verbeterde economische vooruitzichten en de incorporatie van Monster en BMC. Randstad steeg 0,8 procent.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor Gemalto van Neutraal naar Verkopen en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten verwachten een omzetkrimp van 5 procent bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten. Het aandeel sloot 3,3 procent in de min en was daarmee de grootste daler binnen de AEX. Galapagos volgde met een verlies van 2,3 procent.

ASML, dat woensdag nog flink steeg, moest het vandaag doen met een verlies van 0,5 procent. Volgend op de sterke kwartaalcijfers verhoogde S&P Equity Research het advies van Verkopen naar Houden en het koersdoel van 90,00 naar 115,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor ASML van 120,00 naar 130,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen en JPMorgan Cazenove stelde het koersdoel opwaarts bij van 114,00 naar 140,00 euro met eveneens een ongewijzigd Overwogen advies.

Onder de Midkappers waren er geen opvallende stijgers of dalers, Corbion voerde de lijst aan met een winst van 2,2 procent, terwijl de spreekwoordelijke rode lantaarn voor ASM International was, dat 2,6 procent verloor.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 5,4 procent nadat bekend werd dat het bouwbedrijf via een consortium ZuidPlus het project Zuidasdok in de wacht heeft gesleept. Dit project richt zich op de verbreding van de A10 bij de Amsterdamse Zuidas, als ook het deels ondergronds brengen van die weg. Verder gaat het consortium station Amsterdam Zuid uitbreiden. Van de totale waarde van de opdracht van 990 miljoen euro voor het ontwerp, de constructie en onderhoudskosten gaat 15 procent naar Heijmans en de overige 85 procent voor de ene helft naar het Amerikaanse Fluor en de andere helft naar het Duitse Hochtief. 

Takeaway.com steeg 2,7 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De marktvorsers merkten daarbij op dat het bedrijf in het vierde kwartaal identieke omzetgroei in alle regio’s realiseerde en ze verwachten dat die groei zal aanhouden. Daarnaast veronderstellen ze dat Takeaway.com dankzij groei van marktaandeel in Duitsland, België, Oostenrijk en Polen eerder dan verwacht winstgevend kan worden.

Telegraaf Media Groep won 4,6 procent nadat bekend werd dat John de Mol zijn belang in het concern verder heeft uitgebreid.

De verliezen bleven onder de kleine fondsen beperkt tot rond de 1 procent voor ForFarmers, Basic-Fit en Kiadis Pharma.

RoodMicrotec tekende een raamwerkovereenkomst met Rohde & Schwarz voor supply chain management diensten. Financiele gegevens ontbraken hierbij. Het aandeel, dat lokaal genoteerd is, sloot 2,7 procent in de plus.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street overwegend lager, waarbij de S&P 500 0,1 procent daalde, de Dow Jones index ook 0,1 procent verloor en de Nasdaq fractioneel lager noteerde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.