bull-market

We mogen wel zeggen dat er een memorabel beursjaar achter de rug ligt. Het afgelopen beursjaar ging gepaard met de nodige volatiliteit. Zo werden de beleggers direct aan het begin van het beursjaar 2016 getrakteerd op een flinke beursdaling. Ook de Brexit had de nodige invloed op de aandelenmarkten.

Naast alle onverwachte gebeurtenissen die wisten te zorgen voor de nodige verrassingen, zit het memorabele van het beursjaar 2016 ook nog ergens anders in. Uit onderzoek van LPL Financial blijkt namelijk dat de S&P 500 index slechts tweemaal in de historie te maken heeft gehad met de situatie dat in het beursjaar de koers lager kwam dan de laagste koers van het voorgaande boekjaar en tevens hoger sloot dan de hoogste koers van dat beursjaar.

Dit onderzoek is in het voordeel van de Bulls

memorabel-beursjaar

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Financial, is het gedenkwaardige beursjaar 2016 omcirkeld. De vorige twee keren toen we te maken hadden met deze historische gebeurtenis, was in het jaar 1935 en 1982.

In het jaar 1936 kregen we vervolgens te maken met een stijging van 27,9%, en ook het jaar 1983 kon rekenen op een flinke stijging (17,2%).

Gezien het feit dat dit slechts tweemaal in de historie is voorgekomen, is het de vraag hoe betrouwbaar dit onderzoek is. Los van de relevantie van de betrouwbaarheid, is het uiterst interessant om te gaan kijken hoe de S&P 500 index zich dit jaar gaat ontwikkelen.