(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag, bij gebrek aan impulsen vanuit de Verenigde Staten, fractioneel lager gesloten. De AEX leverde 0,2 procent in op 650,30 punten.

Beleggers bleven maandag terughoudend in aanloop naar een drukke week met bedrijfresultaten, macro-economische cijfers en rentebesluiten van centrale banken. Daarbij hielden de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten de deuren vandaag gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Aandelen kwamen in de afgelopen dagen wat af van de hoge standen aan het begin van het jaar, die werden bereikt dankzij de hoop op een economisch herstel en verdere stimuleringsmaatregelen onder de nieuwe president Joe Biden van de Verenigde Staten. Hoewel veel analisten verwachten dat de rally kan aanhouden, zal de volatiliteit in de komende weken hoog kunnen zijn vanwege signalen dat de hoge besmettingscijfers het economisch herstel bemoeilijken.

“De beurzen zijn vooruitgelopen op het herstel en een normalisering van de economische activiteiten”, aldus strateeg Agnes Belaisch van Barings Investment Institute.

Beleggers krijgen deze week cijfers te verwerken van onder meer Intel, UnitedHealth, Netflix en ASML, hopend op meer duidelijkheid over de winsten en omzetten die de bedrijven voor dit jaar verwachten.

Volgens strateeg Emmanuel Cau van Barclays richten beleggers zich de laatste tijd wat meer op de negatieve factoren die boven de markt hangen. Cau verwacht dat bedrijven voorzichtig zullen zijn in hun verwachtingen, gezien de onzekerheden en huidige lockdown-maatregelen die nu nog een grote rol spelen in het beperken van een verdere verspreiding van het coronavirus.

Komende dagen opent 10 procent van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven de boeken. In Europa is dat 3 procent, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

Bovendien komen onder meer de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan met een vers rentebesluit.

De euro/dollar handelde op 1,2077. Olie werd fractioneel goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX steeg Galapagos met 2,5 procent en ArcelorMittal met 2,4 procent. Bank of America, Deutsche Bank en Credit Suisse verhoogden het koersdoel voor de staalreus. Voor de komende jaren stelde Deutsche Bank de ramingen voor de EBITDA met tientallen procent naar boven toe bij. “En we zien meer ruimte voor verdere verhogingen.”

De grootste dalers waren Unibail-Rodamco-Westfield, Ahold Delhaize en AkzoNobel met verliezen van 2,5 tot 3,7 procent. AkzoNobel mengde zich vanochtend in de overnamestrijd rond het Finse Tikkurila en wil het bedrijf inlijven voor 1,4 miljard euro en zo het Amerikaanse PPG aftroeven. Morgan Stanley vindt het een logische stap van Akzo, maar is wel wat bevreesd voor een biedingsoorlog.

In de AMX ging WDP 3,1 procent hoger en won PostNL 2,3 procent. Fugro daalde 1,7 procent. Degroof Petercam haalde het aandeel van de kooplijst, maar verhoogde wel het koersdoel.

Air France-KLM daalde ook 1,1 procent. De onderhandelingen tussen de Franse en Nederlandse staat over een nieuwe kapitaalinjectie in het noodlijdende Air France-KLM dreigen vertraging op te lopen, door een eerdere toezegging van minister Wopke Hoekstra van Financiën, dat het geld alleen aan KLM ten goede mag komen, zo schreef het Financieele Dagblad.

Bij de smallcaps ging Sligro 3,5 procent hoger en won Accell 2,3 procent. Avantium en Vivoryon daalden 3,1 en 6,6 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned daalde 6,9 procent en Ease2pay 3,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.