China heeft haar economische cijfers voor 2020 bekendgemaakt. Terwijl de rest van de wereld nog steeds worstelt met de Covid-19 pandemie, groeide de economie van het land met 2,3%.

Volgens officiële data van het Nationale Bureau voor Statistiek is het Chinese bruto binnenlands product in het laatste kwartaal met 6,5% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Deze cijfers overtreffen de verwachtingen van analisten.

De Chinese consumenten blijven echter terughoudend met hun uitgaven. De detailhandelsverkopen zijn vorig jaar met 3,9% gedaald. In het vierde kwartaal werd er wel een stijging van 4,6% opgetekend.

Economen verwachten dat China de enige grote economie zal zijn die zal groeien.

De Chinese autoriteiten hebben andere middelen dan traditionele investeringen aangewend om het economisch herstel te stimuleren. Het land heeft geprobeerd om de economie meer te richten op de binnenlandse vraag.

Voorzichtigheid blijft

Covid-19 werd voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, meer dan een jaar geleden. Het land legde toen strenge lockdowns op die ervoor zorgden dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 6,8% kromp.

Begin dit jaar werden er in delen van het land nieuwe besmettingen van het Covid-19 virus vastgesteld. Volgens Ning Jizhe, medewerker van het Bureau voor Statistiek, verklaarde dat de nieuwe gevallen de onzekerheid vergroot.

Hij was er wel van overtuigd dat China deze oplevingen te baas zou kunnen, gezien de efficiënte bestrijding van het virus in 2020.

Hoewel sommige economische indicatoren zeker positief zijn, zijn er ook andere die verre van ideaal zijn. Hij merkte op dat sommige problemen in China niet op korte termijn zullen kunnen worden opgelost.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties