(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het rood geëindigd. De AEX verloor 0,5 procent op 527,99 punten.

“De Amsterdamse beurs is vrijdag als een nachtkaars uitgegaan”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “De beurs moest wat terrein prijsgeven en ook de VS noteerde wat lager. We hebben wel een positieve week achter de rug. De AEX bereikte woensdag de 536 punten en dat is 10 procent hoger in vergelijking met het begin van het jaar. Nu wordt er wat gas teruggenomen”, zo zei Van Eerden.

“Het negatieve nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China was deze week het omslagpunt. In combinatie met de mondiale economische groeivertraging zette dit de koersen lager. Ik verwacht dat we een rustige periode tegemoet gaan, met wat lagere koersen”, zo voegde Van Eerden toe.

Adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde donderdagmiddag dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde verder op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten.

Op macro-economisch vlak bleek vrijdag zowel de Duitse export als import te zijn gestegen in december. Verder steeg de Franse industriële productie, maar daalde deze in Italië.

Er stonden vrijdag geen richtinggevende macro-economische cijfers in de VS op de agenda.

De dollar zette daarnaast zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Vanmiddag noteerde het muntpaar op 1,1331. Eind vorige week stond er nog een stand van 1,1500 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was RELX met 1,0 procent de grootste stijger, gevolgd Heineken met een winst van 0,9 procent. De bierbrouwer komt volgende week met de kwartaalcijfers.

ArcelorMittal verloor 4,9 procent. Een Braziliaanse mijn van het staalbedrijf wordt bedreigd door een dam die mogelijk zal bezwijken en dit kan nare gevolgen hebben, schreven analisten van Jefferies vrijdag. Volgens de analisten is de betreffende ijzerertsmijn Serra Azul goed voor 2,8 procent van de wereldwijde productie van ArcelorMittal. “Een bescheiden portie”, aldus de marktvorsers. “Het aandeel ArcelorMittal is laaggeprijsd”, meent vermogensbeheerder Van Eerden. “Maar beleggers zijn beleggers zijn bevreesd dat door de economische groeivertraging de vraag naar grondstoffen afneemt.”

Altice gaf 5,4 procent prijs en was daarmee de grootste daler in de AEX.

Kredietbeoordelaar Fitch verhoogde de waardering voor de kredietwaardigheid van ING Bank van A+ naar AA-. Fitch verhoogde tevens een aantal afzonderlijke waarderingen voor een aantal korte- en langetermijnleningen. Het koersdoel voor ING werd daarnaast door Kepler Cheuvreux verhoogd naar 13,30 euro bij handhaving van het koopadvies. Het aandeel ING verloor echter 1,1 procent.

In de Midkap werden cijfers van Flow Traders negatief ontvangen. De netto handelsomzet verdubbelde weliswaar bijna op kwartaalbasis, maar dit was door beleggers ook al ingecalculeerd. Volgens ING was de netto handelsomzet in de VS tegenvallend, terwijl de flitshandelaar verder in het vierde kwartaal iets boven de verwachting presteerde. Analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl vond vooral het dividend en de marges tegenvallen. Het aandeel daalde 8,3 procent.

Ook de cijfers van Wereldhave kregen geen positief onthaal. Het vastgoedfonds daalde 8,5 procent, nadat het in de rode cijfers is gedoken in 2018. In het afgelopen jaar boekte Wereldhave een verlies van 55,6 miljoen euro, terwijl er een jaar eerder nog een winst van 84,3 miljoen euro onder de streep resteerde. UBS bleek niet te spreken over de cijfers en ook de vooruitzichten blijven volgens de Zwitserse zakenbank zwak.

Eurocommercial Properties zag in het eerste halfjaar van het lopende gebroken boekjaar het direct resultaat fractioneel oplopen en ook de huurinkomsten stijgen, maar het indirect resultaat verzwakte. Het vastgoedbedrijf stelde met de mededeling dat het dividend van 2018 van 2,15 euro erg eenvoudig kan worden gehaald in 2019 de belegger enigszins gerust tegen de achtergrond van de zorgen omtrent de leverage van 46 procent, zo schreef ING in reactie op de cijfers. Het aandeel Eurocommercial Properties verloor 1,2 procent.

Air France-KLM, dat vervoerscijfers prijs gaf, stond met een verlies van 4,5 procent eveneens onder druk. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal miljoen 7,4 passagiers, een stijging van 1,5 procent op jaarbasis.

Onder de kleinere aandelen nam Basic-Fit de leiding, met een winst van 1,5 procent. Wessanen gaf juist 3,7 procent aan waarde prijs. Gisteren ging het voedingsbedrijf al flink onderuit na een adviesverlaging van zakenbank Kempen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Amsterdamse beurs lager. De S&P 500 index stond 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties