(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. 

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog hoger, maar de index verspeelde wel in lijn met de Europese hoofdbeurzen een deel van de winst richting het eind van de handelsweek. Op een slotstand van 556,80 punten op vrijdag bleef op weekbasis uiteindelijk een winst van 1,0 procent over. In de voorafgaande handelsweek gaf de index echter nog 1,7 procent prijs. In het lopende jaar staat de index nu op een verlies van 7,9 procent.

Het stroeve handelsverloop in Europa staat in schril contrast met Wall Street, waar de aandelenindices alleen nog maar lijken te kunnen stijgen. 

De index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, sloot vrijdag met een winst van 0,6 procent zelfs voor de zesde achtereenvolgende handelsdag op de hoogste stand ooit. Ook techbeurs Nasdaq sloot met een stijging van 0,6 procent op een recordstand, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index sinds de slotgong op vrijdag in het lopende jaar in het groen noteert, ondanks de impact van de coronapandemie op veel ondernemingen.

De aanjagers van de stijgingen zijn met name een beperkt aantal technologiegiganten met een zware indexweging, zoals Apple, Amazon.com, Alphabet en Microsoft, die juist profiteren van de pandemie. Zij spinnen onder meer garen bij de enorme toename van thuiswerkers en de technologische ondersteuning die daarvoor vereist is.

Daarnaast speelt het lage rentebeleid van centrale banken wereldwijd aandelen in de kaart, omdat alternatieve beleggingen zoals obligaties of een spaarrekening weinig opleveren. 

“Voorlopig lijken aandelen te profiteren van het beste van twee werelden, aangezien beleggers aanwijzingen zien van een economisch herstel, terwijl de monetaire stimuleringsmaatregelen zeer ruim blijven […] en er waarschijnlijk zelfs meer fiscale stimuleringsmaatregelen op komst zijn“, zei beleggingsstrateeg Yousef Abbasivan StoneX in een reactie op het uitbundige koersverloop op Wall Street.

Afgelopen donderdag kregen de aan monetaire financiering verslaafde beleggers nog een duwtje in de rug door een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve bij de start van de tweedaagse virtuele Jackson Hole-bijeenkomst voor centraal bankiers.  De Fed streeft niet langer naar een inflatieniveau van precies 2 procent, maar kiest als nieuw strategische doel een “gemiddelde inflatie” van 2 procent tijdens een economische cyclus, en de centrale bank zet verder vooral in op een sterke arbeidsmarkt, aldus Powell.

“De combinatie van deze twee veranderingen zorgen samen voor een aanzienlijk meer duifachtig reactievermogen van de Fed, die nu veel minder snel preventieve renteverhogingen zal doorvoeren in reactie op verwachte stijgingen van de inflatie [ingegeven door loonkosteninflatie op een toekomstige krappe arbeidsmarkt]“, aldus analist Ranko Berich van Monex Europe. In de praktijk zal de aanpassing van het beleid er dan ook toe toe leiden dat de rente nog langer erg laag zal blijven.

De door de markt snel bijgestelde renteverwachting leidde echter ook tot een verzwakking van de dollar, waardoor het concurrentievermogen en de winstgevendheid van Europese multinationals onder druk komt te staan, hetgeen een verklaring kan zijn voor de terugval van de Europese beurzen aan het einde van de afgelopen handelsweek. 

Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1904. Hiermee noteert de euro dicht tegen het hoogste niveau sinds de eerste helft van 2018. Begin mei koerste de euro nog rond een niveau van 1,08. 

Azië en olie

De Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend in het groen. In Japan koerst de Nikkei index ongeveer 1,5 procent hoger, terwijl de Chinese beurzen minder dan 1 procent winnen. De beurs in Zuid-Korea, waar het coronavirus weer de kop opsteekt, verlies daarentegen bijna 1 procent.

Een vat West Texas Intermediate werd vrijdag op de settlement in New York 0,2 procent goedkoper op 42,97 dollar. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs 1,5 procent.

De afgelopen week stond in het teken van twee tropische stormen in de Golf van Mexico. Orkaan Laura kwam aan land in de VS als een categorie 4 storm, maar de schade aan olieraffinaderijen in de Golf van Mexico viel uiteindelijk mee.

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de oliefuture met krap een half procent.

Het bedrijfscijferseizoen is nu vrijwel uitgedoofd. Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag onder meer naar de Duitse inflatie en de Italiaanse economische groei.

De beurs in het financiële hart van Europa, Londen, houdt vandaag de deuren gesloten vanwege een Bank Holiday. De omzetten op de andere beurzen zullen hierdoor lager zijn, waardoor meer uitschieters mogelijk zijn. 

Bedrijfsnieuws

Philips ziet een contract met de Amerikaanse overheid voor het leveren van beademingsapparatuur vroegtijdig beëindigd worden. Voor heel 2020 rekent Philips nu op een “bescheiden” vergelijkbare omzetgroei met een aangepaste EBITA-marge rond hetzelfde niveau als in 2019, toen dit 13,2 procent was. Eerder ging Philips nog uit van een margestijging.  

Advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat samen met sectorgenoot Witteveen+Bos de verbreding van de snelweg A4 bij Den Haag voorbereiden voor een opdrachtsom van 8,9 miljoen euro.

Kiadis Pharma presenteerde nieuwe studiegegevens met diens NK-celtherapie bij beenmergkanker. De resultaten werden met een poster gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for Blood and Marrow Transplantation.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 3.508,01 punten. De Nasdaq steeg 0,6 procent op een slot van 11.695,63 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 28.653,87 punten.  

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties