(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met flinke winst gesloten, nadat een dalend patroon werd doorbroken, in de week met een reeks stemmingen in het Britse parlement die tot afstel kan leiden van de moeizame uittreding uit de Europese Unie.

De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 544,19 punten.

Volgens fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep was de stijging moeilijk te verklaren. In de ochtend stond de beurs nog lager door slecht nieuws over de Chinese economie en de berichten over mogelijke vertraging van de Chinees-Amerikaanse handelsdeal en uitstel van Brexit zag Smit ook niet als goede redenen voor de markt om omhoog te gaan.

Wel was er volgens Smit een meer technische reden: veel handelaren zagen een zogenaamde hoofd-schouder-formatie in de koersgrafiek ontstaan, wat erop wees dat de AEX fors omlaag zou kunnen, zelfs terug naar het dieptepunt van 475 punten dat eind 2018 werd aangetikt. Nu de index weer is opgeveerd tot de recente top is er geen tweede schouder meer in beeld en kijken veel handelaren opeens weer omhoog, dacht de fondsbeheerder. “Je ziet dat toch veel beleggers technisch handelen.”

De voorzitter van het Britse Lagerhuis besloot dat er bij de stemming donderdagavond over uitstel van de wettelijk vastgestelde Brexit-datum ook kan worden gestemd over een uitstel dat dient om een tweede referendum te houden. Een uitkomst kan zijn dat het Britse volk ervoor kiest om toch in de EU te blijven.

De Amerikaans-Chinese handelsdeal, met een akkoord tussen presidenten Trump en Xi Jinping, lijkt ook wat verder weg, na berichten in The Wall Street Journal en van persbureau Bloomberg. De twee leiders zouden beducht zijn om de deal te tekenen in het land van de tegenpartij, vrezend voor concessies op het laatste moment of gezichtsverlies aan het thuisfront. Een topontmoeting zou pas in april of zelfs in mei kunnen plaatsvinden, volgens de berichten, waar Trump eerder nog hintte op afronding in maart.

Op macro-economisch bleek de Chinese industriële productie in januari en februari meer dan verwacht te zijn vertraagd tot een groei van 5,3 procent, tegen 5,7 procent in december.

Het Duitse instituut voor economisch onderzoek Ifo verlaagde intussen de groeiraming voor de Duitse economie voor dit jaar van 1,1 naar 0,6 procent. Verder liepen de Duitse en Franse inflatie licht op in februari.

‘s Middags bleken dat in januari in de VS onverwacht fors minder nieuwbouwwoningen waren verkocht: 7 procent minder dan in december. De gemiddelde verkoopprijs daalde. Het maandrapport van de OPEC liet een daling zien van de olieproductie in februari met 221.000 vaten per dag, tot 30,55 miljoen vaten. De olieprijs was stabiel.

De euro/dollar noteerde op 1,1302, vrijwel gelijk aan de stand bij het slot van de Amerikaanse beurzen op woensdag.

Stijgers en dalers

Van de vijfentwintig AEX-fondsen sloten er 22 hoger. Alleen ArcelorMittal verloor significant terrein. Het staalconcern werd 2,4 procent minder waard.

Altice Europe was spekkoper met een koerswinst van 3,1 procent. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco, verzekeraar Aegon, uitgeverij RELX en levensmiddelenconcern Unilever werden circa 2 procent duurder.

Unilever meldde dat Kees Kruythoff, eerder een mogelijke opvolger van Paul Polman, vertrekt bij het concern, naast andere wisselingen aan de top. Het aandeel won 1,7 procent.

DSM boekte een bescheiden winst van 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf gaat vanaf volgende maand voor 1 miljard euro aandelen inkopen.

In de AMX waren de uitslagen beperkt. Adyen was de sterkste stijger met 2,3 procent, samen met bouwbedrijf BAM en trustkantoor Intertrust. IMCD verloor 1,2 procent.

Wessanen blonk uit in de AScX, met een winst van 5,0 procent. Ook Basic-Fit en Lucas Bols konden beurswaarde bijschrijven, respectievelijk 4,2 en 2,8 procent.

Hunter Douglas won 1,7 procent na jaarcijfers. Het operationeel resultaat van de producent van raambekleding steeg vorig jaar met 19 procent tot 465 miljoen dollar, op een omzet die met 13 procent steeg tot 3,6 miljard dollar.

Biotechbedrijf Pharming was de grootste verliezer onder de kleinere fondsen met een daling van 1,8 procent.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec verloor 9,4 procent na tegenvallende omzetcijfers. Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten wat getemperd. NIBC noemde de resultaten tegenvallend.

Ease2Pay ging ook onderuit met 7,7 procent. Probiodrug steeg juist 6,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot in Amsterdam noteerde Wall Street kleine plussen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties