(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine winst gesloten en boekte daarmee de eerste winst deze week. De AEX steeg 0,2 procent naar 516,47 punten.

Ondanks enkele macro-economische cijfers, lijkt de markt toch vooral te wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank morgen.

Economen geraadpleegd door ABM Financial News houden in meerderheid rekening met een centrale bank die geen wijzigingen zal aankondigen, maar mogelijk wel hint op een toekomstige verkrapping.

Alvorens het zo ver is publiceert de Amerikaanse Federal Reserve vanavond het Beige Book. Verder werd bekend dat vice-voorzitter Stanley Fischer medio volgende maand aftreedt bij de Fed om persoonlijke redenen.

Voorbeurs bleken de Duitse fabrieksorders in juli gedaald, waar juist een stijging was voorzien. De tegenvaller was het gevolg van een sterke krimp van de binnenlandse orders.

Daarnaast bleek de Amerikaanse dienstensector in augustus in een hoger tempo gegroeid, zo bleek uit cijfers van zowel ISM als Markit.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1941. Dinsdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1918 en vanochtend bij opening noteerde het muntpaar op 1,1917.

Olie werd opnieuw duurder, nadat de prijzen een dag eerder al met zo’n drie procent stegen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg een procent naar 49,13 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,2 procent hoger bewoog naar 54,00 dollar. Dinsdag werd olie circa drie procent duurder, terwijl de benzineprijzen juist met een vergelijkbaar percentage daalden.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Boskalis aan kop met een stijging van 2,0 procent. De maritieme dienstverlener meldde vanochtend voor 50 miljoen dollar aan nieuwe opdrachten. Verder zette NIBC het aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 33,00 euro. NIBC denkt echter dat de bodem in de winstontwikkeling is bereikt of zelfs al is geweest.

ABN AMRO, dat een Houden advies heeft op Boskalis, verlaagde juist het koersdoel naar 26,50 euro op basis van de zwakker dan voorziene halfjaarcijfers, een tegenvallende outlook en de tegenwind op de valutamarkten. Beleggers moeten volgens de bank rekening houden met een dividendverlaging.

SBM Offshore steeg 1,8 procent en Gemalto werd 1,9 procent duurder.

De grootste daler was RELX met een verlies van 0,8 procent. NN Group daalde 0,7 procent.

In de AMX was OCI koploper met een koerswinst van maar liefst 12,3 procent. Uit de halfjaarcijfers van OCI kwam een hogere omzet en dito winst naar voren. De fabrikant van onder meer kunstmest wist meer volumes te slijten.

Net als sectorgenoten SBM Offshore en Boskalis lag ook bodemonderzoeker Fugro er goed bij. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Arcadis, dinsdag nog iets hoger geëindigd na het melden van een onderzoek naar de strategische opties voor CallisonRTKL, leverde woensdag 6,3 procent in. Theodoor Gilissen Bankiers trok het koersdoel op naar 18,50 euro, maar verlaagde het advies naar Niet Aanbevolen.

Onder de kleinere aandelen vielen Brunel International en Sif op met 5,0 en 1,4 procent aan koerswinst. Ook dienstverleners Brunel en Sif profiteren van een oplopende olieprijs.

Heijmans leverde woensdag 2,6 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Dow Jones en S&P 500 index een kwart procent hoger, terwijl de Nasdaq index een pas op de plaats maakte.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.