(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent naar 448,46 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

De focus lag donderdag met name op het verschijnen van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congress. De centrale bankier herhaalde dat een renteverhoging op korte termijn mogelijk is als nieuwe data de vooruitgang in de economie bevestigen. “Tijdens onze [monetaire] bijeenkomst eerder deze maand, oordeelde het comité dat de argumenten voor een renteverhoging weer sterker zijn geworden en dat zo’n verhoging relatief snel gerechtvaardigd kan zijn als de inkomende data verder bewijs geven van een aanhoudende voortgang richting de doelen van het comité”, aldus Yellen.

Fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep wees erop dat de markt normaliter negatief gereageerd zou hebben op een dergelijke bevestiging, maar dat een renteverhoging in december inmiddels volledig ingeprijsd lijkt te zijn, waardoor een koersdaling uitbleef. “In het geval de markten onderuit gegaan zouden zijn naar de verkiezingsoverwinning van Donald Trump had de kans bestaan dat de Federal Reserve een renteverhoging uitgesteld zou hebben, maar dit is niet gebeurt, dus handelt de centrale bank volgens schema”, verduidelijkte de marktkenner.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de werkloosheid in Nederland in oktober is gedaald tot 5,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking, tegen 5,7 procent een maand eerder. Tevens werd bekend dat de investeringen in Nederland in september van dit jaar zijn gestegen met 9,0 percentage. Tot slot meldde het statistiekbureau dat het ondernemersvertrouwen in Nederland in het vierde kwartaal positief bleef. De index noteerde op 9,2, tegen 7,9 in het derde kwartaal.

Consumentenprijzen in de eurozone zijn in oktober op jaarbasis gestegen met 0,5 procent, tegenover 0,4 procent een maand eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen. Steunaanvragen bleken in Amerika de afgelopen week met 19.000 te zijn gedaald en de Philadelphia Federal Reserve gaf aan dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia in november verder is toegenomen, maar wel in een iets lager tempo. Tot slot werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in oktober in de Verenigde Staten flink is gestegen. Sprake was van een stijging met 25,5 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg echter slechts met 0,3 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 45,77 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 46,76 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0662. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0697 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0678 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 3,4 procent, gevolg door ASML met een winst van 2,4 procent.

Verzekeraar NN Group boekte in het derde kwartaal meer winst, door positieve uitslagen van volatiele boekhoudkundige posten zoals herwaarderingen, kapitaalwinsten en hedgeresultaten, terwijl de kapitaalbuffer daalde door marktbewegingen. De nettowinst van NN steeg van 329 miljoen euro een jaar eerder naar 436 miljoen euro afgelopen kwartaal. Dat was bijna het dubbele van de verwachting van analisten, die gemiddeld rekenden op een daling van de winst tot 226 miljoen euro. De Solvency II-ratio van NN daalde per eind september naar 236 procent. Ultimo juni was dit nog 252 procent. NN herhaalde donderdag dat de interactie met Delta Lloyd tot nu toe beperkt is, na het eerdere overnamebod van 5,30 euro per aandeel, maar stelde open te staan voor gesprekken “met substantie”. “Dat betekent dat NN echt om de tafel wil gaan zitten met de cijfers, en praten over posities en inhoudelijke details”, stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO. NN won 2,0 procent.

Citi Research kondigde aan AkzoNobel opnieuw te gaan volgen met koopadvies en koersdoel van 75,00 euro. Het aandeel won 0,3 procent.

Ahold Delhaize kwam met resultaten en die werden niet goed ontvangen. De onderneming boekte in het derde kwartaal van 2016 meer omzet en winst en verwacht een licht hogere winst voor het hele jaar bij een dito marge. Analist Gerard Rijk van NIBC was vooral teleurgesteld in de blijvend moeilijke prestaties in Amerika als gevolg van de aanhoudende prijsdruk. Ook het totale bedrijfsresultaat van 513 miljoen euro was beneden verwachting. Rijk verlaagde het advies voor het aandeel van Accumuleren naar Neutraal en het koersdoel voor het aandeel met 1,00 euro naar 22,00 euro. Het aandeel daalde 3,8 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Bij de Midkapfondsen trad BAM met een opdracht naar buiten. De bouwer heeft via zijn Britse infrabouwer BAM Nuttall in een joint venture een opdracht verworven in het Verenigd Koninkrijk. De opdracht heeft voor BAM Nuttall een waarde van 115 miljoen euro en kent een looptijd van vier jaar. Het aandeel BAM noteerde donderdag 0,2 procent lager.

Morgan Stanley heeft de taxaties voor Air France-KLM aangepast vanwege beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal, maar de Amerikaanse zakenbank liet het Gelijkgewogen advies met het koersdoel van 4,80 euro ongewijzigd. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Goldman Sachs Group heeft een eerste belang in Intertrust van 3,94 procent gemeld. Intertrust noteerde donderdag 0,5 procent hoger.

Bij de Midkap was OCI met een winst van 1,9 procent de sterkste stijger, gevolg door ASMI met een winst van 1,7 procent. PostNL verloor 2,4 procent en was de sterkste daler.

AScX-component Lucas Bols boekte in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar een grofweg zelfde omzet als winst geboekt als een jaar eerder in dezelfde periode. De cijfers waren iets zwakker dan voorzien, aldus analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Lucas Bols sloot donderdag 1,4 procent lager.

AMG daalde flink nadat grootaandeelhouder RWC European Focus Master 2,8 miljoen aandelen, circa 10 procent, in het fonds verkocht en daarmee het belang in AMG bijna halveerde. De aandelen werden verkocht tegen 16,50 euro per aandeel. AMG leverde 5,6 procent in en was daarmee de sterkste daler bij de AScX-fondsen samen met Heijmans, dat tevens 5,6 procent inleverde.

Lokaal meldde AND in te zetten op uitbreiding van zijn activiteiten in de Verenigde Staten. De koers sloot 1,0 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street verdeeld. De Dow Jones index leverde nog 0,1 procent in, maar de S&P 500 en Nasdaq index hadden het vizier opwaarts gericht en koersten respectievelijk 0,3 en 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties