Alternatief aandelen

Iedere beursrally werkt volgens een bepaald patroon. Dat is het patroon waarin verschillende aandelen worden gekocht. Na een grote correctie zie je bijvoorbeeld vaak dat kwalitatief hoogwaardige aandelen als eerste weer worden gekocht. Vervolgens krijgen beleggers meer vertrouwen en kopen ze aandelen met een zeker momentum.

Aandelen met een zeker momentum, zien we de laatste jaren veel bij de technologiesector. Google, Amazon, Netflix bijvoorbeeld.

Daarna stappen beleggers in die de trein hebben gemist en kijken naar goedkope aandelen die onterecht of extreem hard zijn afgestraft. Dit zijn vaak de aandelen met een hoge short interest en potentie hebben voor een shortsqueeze.

Dan is het tijd voor de aandelen die iedereen links heeft laten liggen en daardoor nog goedkoop zijn. Beleggers hebben er nu echt zin in, en verwachten niet dat de rally ooit nog zal eindigen.  Het wordt dan tijd voor de kleinere bedrijven. Smallcaps, die vaak meer rommel zijn dan kwaliteit.

Aan het einde van de cyclus, worden de slimme beleggers weer defensiever en positioneren zich weer in dividend en kwalitatief hoogwaardige aandelen.

risico

Sinds twee jaar, is iedereen bekend met F.A.N.G. aandelen.

Het is de afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Google. De reden dat ze deze naam hebben gekregen, is omdat deze aandelen gigantische rendementen hebben laten zien, in een jaar waarin bijna ieder ander aandeel nauwelijks bewoog.

En sinds de Trump rally, daalde de F.A.N.G. aandelen schrikbarend hard. Kijk maar eens naar Amazon:

amzn

Een harde daling na de winst van Trump. En zo ging het ook bij Google, Facebook, Apple en de andere grote technologiebedrijven.

Bij Facebook is zelfs serieuze zwakte ontstaan: het aandeel zakte zonder veel moeite door het 200 daags gemiddelde.

Nu zijn er best wat analisten geweest, die verbaasd waren door de recente zwakte bij de F.A.N.G. aandelen.

Maar wij zijn eigenlijk niet zo verbaasd. F.A.N.G. aandelen zijn namelijk oververtegenwoordigd in portefeuilles. Hoe wij dat weten? Is er een acroniem voor andere technologieaandelen?

De reden dat iedereen F.A.N.G. kent, geeft al aan dat het hele populaire aandelen zijn. Daardoor is de kans heel groot dat fondsmanagers, hedgefondsmanagers, pensioenfondsen en particulieren allemaal in deze aandelen zitten.

Denk nu weer eens aan de eerste afbeelding die we u lieten zien: F.A.N.G. aandelen passen allemaal in de categorie momentum. En met de Trump rally, is er iets gebeurd op de markt, wat wij als heel gezond zien.

We zien nu een gezonde rotatie uit momentum aandelen zoals de F.A.N.G. aandelen en weer in achterblijvers zoals bijvoorbeeld de materiaalsector. Dat de F.A.N.G. zo worden afgestraft, past dus heel goed in een plaatje van gezonde sectorrotatie.

De aandelen waren simpelweg oververtegenwoordigd en worden nu verkocht om plaats te maken voor andere bedrijven, die door beleggers als kansrijker worden gezien.

Gezonde rotatie!

Wij maken ons dus geen zorgen over de zwakte. Integendeel. We zien het als een teken van kracht in de markt.

Meer van dit soort berichten ontvangen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Slim Beleggen Trading.