Greenspan beschikt als geen ander over een scherp inzicht inzake goud, zowel over het verleden als het heden. Hoewel zijn carrière bij de Federal Reserve ver achter zich ligt, laat hij regelmatig nog van zich horen. De persoon die de vrije markten altijd verdedigd is terug, en hoe. Onlangs liet hij zich interviewen door het ‘Gold Investor Magazine’. Greenspan maakte enkele interessante opmerking inzake de historische goudstandaard.
“Ik zie goud als een primaire globale valuta. Samen met zilver is het de enige valuta zonder tegenpartij waarbij goud altijd waardevoller is geweest dan zilver. Niemand zal goud weigeren als betaling om een financiële verplichting af te lossen.”
Financiële instrumenten en ‘fiat currency’ zijn te allen tijde afhankelijk van de kredietwaardigheid van een onderliggende partij. Goud en zilver daarentegen zijn de enige valuta met een intrinsieke waarde. En zo is het altijd geweest. Niemand trekt de waarde ervan in twijfel. Goud en zilver zijn altijd en door alle eeuwen heen waardevolle grondstoffen geweest. Al ver voor Christus werden gouden munten gebruikt als betaalmiddel.
De goudstandaard piekte in de late jaren van vorige eeuw en vroege jaren begin deze eeuw. In deze periode maakte de maatschappij een extreme welvaart door dat men kon aflezen uit de enorme productiviteit en bijzonder lage inflatie.
Goudstandaard in twijfel getrokken
Toch heerst er vandaag de dag de opvatting dat de goudstandaard uit vorige eeuw niet werkte. Maar Greenspan vergelijkt die situatie met het dragen van te grote schoenen en tegelijkertijd beweren dat deze schoenen niet comfortabel zitten. Het was niet de goudstandaard dat van geen kant deugde, maar de politiek die eromheen gevoerd werd.
De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat wisselkoersen onder druk kwamen te staat. Geen land die de afgang aandurfde de wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar te laten zakken. Deze werd namelijk vastgelegd in 1913.
De Britten bijvoorbeeld handhaafde dezelfde wisselkoers in 1925 als bij de introductie in 1913 wat leidde tot bizarre deflationaire ontwikkelingen. Dit leidde tot een default van de Bank of England in 1931. Dit lag echter niet aan een goudstandaard, maar hoe de politiek met de gevolgen van de oorlog destijds omging.
Ook vandaag de dag passeren de opties voor een goudstandaard de revue en mag er flink getwijfeld worden aan de huidige wisselkoersen. Niet zozeer ten opzichte van elkaar maar des te meer ten opzichte van de goudprijs. Met andere woorden, de goudprijs kan wel eens ongelofelijk ondergewaardeerd zijn. Bij een (gedeeltelijke) goudstandaard kan daar nog wel eens een grote wijziging gaan plaatsvinden. Het zijn de insiders die weten waar ze moeten staan, en de kenners (Alan Greenspan) die wel eens een tipje van de sluier laten zien. Heeft u zich al gepositioneerd?
Bron: TheBigReset | Zerohedge
Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen
Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.
Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!