Voormalig voorzitter van de Federal Reserve – Alan Greenspan – denkt dat de langetermijnrente weer zal gaan stijgen op het moment dat de inflatie aanwakkert, een situatie die zojuist van start is gegaan.

Alan Greenspan

“Indien dit vroege stadium van stijgende inflatie, waarin we ons nu reeds begeven, aan blijft houden, zullen we al snel een behoorlijke stijging kunnen gaan waarnemen van de historisch lage opbrengsten op 10-jarige staatsobligaties”, aldus de woorden van Alan Greenspan tijdens een interview bij Bloomberg Television afgelopen maandag. Greenspan denkt aan een stijging richting 3% tot 4% en zelfs 5% sluit hij op termijn niet uit.

Momenteel is de situatie dat de Federal Reserve een target voor het rentetarief heeft van 0.25 tot 0.5 procent waarbij de opbrengsten op 10-jarige staatsobligaties onder de twee procent blijft hangen. Alan Greenspan, die tussen 1987 en 2006 aan het roer heeft gestaan bij de Federal Reserve, haalde zijn vaak gebruikte citaat uit de kast met de woorden “Een dergelijke situatie in onhoudbaar op de lange termijn”. Greenspan ziet een ‘stijgende inflatie’ als bevrijding die deze historische neerwaartse trend kan doorbreken.

“We bevinden ons in de vroegste periode van een versnelling van toenemende inflatie. Dit zal dé trigger zijn om de trend te doorbreken”, aldus gesproken door Alan Greenspan.

Dit jaar nog werd er een record neergezet toen 10-jarig staatspapier slechts 1,32 procent rendement opbracht. Een hoogtepunt in een stierenmarkt die al ruim 30 jaar gaande is. Vanaf dit punt nemen de opbrengsten op staatspapier toe naarmate de Federal Reserve blijft hinten op een zogeheten ‘rate hike’, het verhogen van de rente met een kwart procent punt.

Toch waarschuwt Greenspan desondanks dat er nog grote uitdagingen in het verschiet liggen indien de langetermijnrente zich zal begeven richting de vier tot vijf procent. Sinds 2008 tot waar we nu zijn hebben er hele grote veranderingen plaatsgevonden op monetair niveau. Dat is de periode waarin de langetermijnrente daalde van 5 procent tot waar we ons nu begeven. Wanneer we die weg terug afleggen, zal dat evenmin gepaard gaan met opnieuw grote verschuivingen op monetair niveau.

Grote economische monetaire verschuivingen hebben veel beleggers sinds de kredietcrisis weten om te zetten in persoonlijke welvaart. Indien Alan Greenspan, één van de grootste kenners van het financieel systeem, gelijk heeft, de inflatie blijft toenemen, betekent dit opnieuw dat er zich zeer grote kansen zullen aandienen.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!

 

Reacties