Geld kwijt

Nederlanders en Belgen zijn dan wel grote spaarders, echt goed wordt hun geld niet behandeld. Erger nog, een kleine berekening leert ons dat je de komende 5 jaar gemiddeld 2.143 euro kan kwijtspelen. Veel mensen weten niet eens wat de rente op hun spaarrekening is, zo laag is ze ondertussen. Er is dan ook amper concurrentie onder de banken. Ze zijn niet echt geneigd om veel moeite te doen voor jouw geld.

Toch staat er in Nederland 340 miljard euro op de spaarrekeningen, in België 260 miljard euro. Samen is dit goed voor 600 miljard euro. Gemiddeld komt dit neer op zo’n kleine 22.000 euro per persoon.

Die lage rente zorgt ervoor dat de reële rente (rente min inflatie) voor veel mensen negatief is. Kijk maar eens naar deze tabel die we op de website van Het Laatste Nieuws gevonden hebben.

Reële rente Europa

België staat helemaal bovenaan met de laagste reële rente in Europa, met een negatief saldo van iets meer dan -2%. Nederland doet het op dit moment nog niet zo slecht met een positief saldo van +0,06%.

Maar de Nederlanders moeten niet juichen. Ook in Nederland zit inflatie fors in de lift terwijl de rente op spaarrekeningen amper stijgen. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd vooraleer ook in Nederland de reële rente (fors) negatief zal worden.

Aan de voorspellingen van de economen te zien zal de Nederlandse inflatie de komende maanden stijgen richting 3%.

Nederlandse inflatie

Dan kom je al snel in de buurt van de Belgische reële rente van -2% op jaarbasis.

Een negatieve reële rente van 2% is een catastrofe voor jouw kapitaal. Wie 5 jaar lang 2% koopkracht per jaar verliest, ziet de waarde van zijn geld met 10% dalen.

Met andere woorden, wanneer er gemiddeld 21.430 euro op een spaarrekening staat, verliest iedere Belg en Nederlander de komende 5 jaren gemiddeld 2.143 euro. Met die 21.430 euro die er vandaag gemiddeld op een spaarrekening staat, koopt de Belg of Nederlander over amper 5 jaar nog maar voor 19.371 euro goederen en diensten.

Inflatie 2 procent per jaar

We kunnen het niet goed genoeg benadrukken hoe belangrijk de bescherming van jouw spaargeld is. We betreden een tijdperk waarbij de rente op de spaarrekeningen historisch laag blijft, terwijl inflatie omhoog schiet.

Dit is het ideale scenario waar overheden al jaren van dromen, maar het is een nachtmerrie voor de brave spaarder. Bij inflatie en negatieve reële rente worden schulden minder waard … maar uw spaargeld spijtig genoeg ook.

Je hebt dus geen andere keuze dan jouw spaargeld aan het werk te zetten.

Met een kleine investering kan jij ervoor zorgen dat jouw spaargeld geen 2.143 euro minder waard wordt, maar juist méér.

Dat kan via Slim Beleggen Fondsen. Onze specialisten hebben daarvoor 2 opties uitgewerkt: