(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een klein verlies gesloten. De AEX eindigde 0,1 procent lager op 555,85 punten.

Een toch wat saaie sessie. Na het sprongetje van half tien koerste de AEX vrijwel zijwaarts, vatte handelaars Frank Bonsee van ABN AMRO de dag samen.

“Er zijn te veel onzekerheden”, oordeelde Bonsee, en dat maakt beleggers voorzichtig.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in mei minder hard stegen dan in april. In Duitsland kwam de inflatie afgelopen maand uit op 1,4 procent tegen 2,0 procent een maand eerder.

In de eurozone kromp de industriële productie in april.

De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1289.

Olie werd een stuk duurder. Dit na berichten dat olietankers in de Golf van Oman zijn aangevallen. Nieuwe spanningen in die regio zouden een bedreiging kunnen zijn voor het mondiale olie-aanbod.

Vrijdag ligt de focus volgens Bonsee van ABN AMRO weer vol op cijfers uit Amerika. Toch blijft het een soort tussenfase, meent hij, in aanloop naar enkele belangrijke politieke toppen en rentebesluiten van de centrale banken.

Ook volgens ING wacht de markt op nieuwe impulsen. Mogelijk kan de G20-top later deze maand, waar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar ontmoeten, een aanjager zijn, maar volgens investment manager Simon Wiersma moeten beleggers niet al te hoge verwachtingen hebben. “De kans op een akkoord voor het einde van deze maand lijkt ons niet zo groot.”

Volgens de laatste berichten heeft China de Verenigde Staten opgeroepen om de unilaterale sancties op Chinese bedrijven in te trekken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel merkte volgens Dow Jones Newswires nog op dat China geen nieuwe controlemechanismen instelde op de export van zeldzame metalen. Dat is iets waar de VS voor vrezen, omdat dit essentiële grondstoffen zijn voor allerlei producten, waarbij China over de grootste reserves beschikt.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal had de wind in de rug. Het aandeel werd 2,3 procent duurder.

Verder handelde Ahold Delhaize 1,3 procent in het groen en werd Aalberts 1,1 procent hoger geprijsd.

KPN daalde 1,0 procent. Het resterende belang in Telefonica Deutschland is verkocht, wat vermoedelijk rond de 200 miljoen euro opbracht.

Wolters Kluwer en ING leverden ook in, namelijk 0,8 en krap een procent.

In de Midkap steeg Altice Europe 7,4 procent. Deutsche Bank trok het koersdoel op van 5,00 naar 7,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Robert Grindle ziet de toekomst zonnig in, met onder meer een herstel in Frankrijk, lagere rentekosten en desinvesteringen die de waardering van het kernbedrijf bloot zullen leggen.

Signify won 4,7 procent en OCI 3,9 procent. De koerswinst van Signify noemde Bonsee opvallend, maar een directe aanleiding zag hij niet.

Besi en Flow Traders leverden daarentegen 1,3 en 1,7 procent in.

In de AScX ging Lucas Bols 1,7 procent hoger en won Vastned 1,4 procent.

Kendrion leverde echter 1,9 procent in en Accell daalde 1,7 procent.

Het lokaal genoteerde Esperite werd X procent duurder. Er wordt toch weer gepraat met Polski Bank Komórek Macierzystych over de verkoop van Cryo-Save.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen kleine plussen tussen de 0,2 en 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.