(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag na een relatief rustige dag toch weer in het rood gesloten. De AEX eindigde een half procent lager op 536,62 punten.

Woensdag en donderdag leek het tij te keren, na dagenlange koersdalingen, maar vrijdag lukte het toch niet om het positieve sentiment vast te houden.

“De stijging van heel oktober is weer teniet gedaan”, zei technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut voor de camera van ABM Financial news. Belangrijk is volgens Brouwers de steun op 528-530 punten. Deze mag niet breken, stelde de analist. Op korte termijn denkt Brouwers dat de AEX wat steun zal vinden op 535 punten, maar het cruciale niveau ligt daar dus zo’n 5 punten onder.

“Het voelt alsof beleggers wat geld achter de hand houden om op een later moment weer in te stappen”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, die dan ook geen grote daling verwacht.

Veel richtinggevend nieuws was er ook niet. De bouwproductie in de eurozone bleek in september fractioneel gestegen. Het overschot op de lopende rekening van de muntunie steeg van 34,5 miljard euro in augustus naar 37,8 miljard euro in september.

Uit Amerika kwam opbeurend nieuws over de huizenmarkt. Er werden vorige maand bijna 14 procent meer huizen in aanbouw genomen en het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met krap 6 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde bij het sluiten van de aandelenmarkten op 1,1790, ten opzichte van een stand van 1,1769 bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag.

De olieprijzen stegen circa twee procent.

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts een handjevol aandelen in het groen te eindigen, met winsten van 1,0 en 0,4 procent voor respectievelijk DSM en SBM Offshore. DSM meldde vrijdagmiddag de samenwerking met Amyris uit te breiden en voor bijna 100 miljoen dollar een fabriek van zijn partner over te nemen.

Onderin eindigden opnieuw Gemalto en Altice. De digitale beveiliger verloor 3,5 procent en de kabelaar, net als Gemalto van Franse origine, verloor zelfs 12 procent.

In de Midkap won OCI 2,4 procent en GrandVision 1,1 procent. De dalingen waren sterker, met een verlies van 4,0 procent voor Flow Traders en 4,1 procent voor Air France-KLM.

In de AScX trok Nedap de kar met een koersstijging van 5,1 procent. Het technologiebedrijf voorziet in 2017 een groei van de omzet van circa 10 procent, terwijl het aangepast resultaat met circa 25 tot 30 procent stijgt ten opzichte van een jaar eerder. Nedap meldde tevens dat het zijn dochterbedrijf Nsecure aan Unica verkoopt voor ongeveer 25 miljoen euro. De verwachte boekwinst op de transactie is zeker 15 miljoen euro. De verkoop van Nsecure kwam voor NIBC niet als een verrassing, maar de afgegeven outlook overtrof wel de verwachtingen.

Accell, donderdag nog kind van de rekening na een winstwaarschuwing, herstelde met een koerswinst van 2,4 procent. De grootste daler was Probiodrug met een verlies van 3,1 procent, op de voet gevolgd door Stern, dat 2,7 procent prijsgaf. 

Een kwartaalupdate van Esperite leverde een koerswinst van 1,2 procent op.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street kleine verliezen. Zo daalde de Dow Jones index 0,3 procent, verloor de S&P 500 index 0,2 procent en gaf de Nasdaq 0,1 procent prijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.