druckenmiller_amazon Het aandeel van de onlineretailer Amazon (ticker: AMZN) gaat momenteel door het dak. In vergelijking met de ‘Death by Amazon’-index, waar 54 gewone retailers inzitten, is de outperformence van AMZN nog indrukwekkender. Dat beweert alvast Bespoke Investment Group, de bedenker van de index.  In februari 2012 stelde de investeringsgroep een index samen van een 50-tal retailbedrijven voor wie de concurrentie van Amazon wel eens moordend zou kunnen blijken te zijn: de zogenaamde ‘Death by Amazon’-index. Om in deze index te worden opgenomen, moesten het retailers zijn met een beperkte online-activiteit en een goed gespreid winkelnetwerk die vooral producten van derde partijen verkopen. Ze moesten daarenboven deel uitmaken van het retailcomponent van de S&P 1500 index of lid zijn van de S&P retail select index. Sinds de oprichting ging AMZN bijna 400% hoger terwijl de index op gelijkgewogen basis slechts 40% in waarde toenam.  “Het feit dat Amazon zo sterk is gestegen is een verrassing voor ons,” zei de mede-oprichter van Bespoke, Paul Hickey. “De ondermaatse prestatie van de retailers van index was daarentegen helemaal niet verrassend. De retailers deden het zoals u hieronder kunt zien, bovendien slechter dan de ruime S&P1500. amazon

Amazon kan nog hoger

In de index zitten namen zoals onder andere Wal-Mart, Target, Macy’s, Costco, Food Locker, Williams Sonoma, CVS en Barnes and Noble. De voorbije twee jaar kon slechts 1 aandeel van de 54 uit de index beter doen dan Amazon (+106%), namelijk Burlington Stores (+135%). En slechts 15 van de 54 konden over die periode een positieve return voorleggen. Een indrukwekkende prestatie van de onlineretailer eigenlijk. Volgens Hickey kan AMZN nog hoger. “Je zou verwachten dat het aandeel aan zijn top zit gezien zijn royale waardering. Maar verlies niet uit het oog dat al maar meer marktaandeel wint van die retailgroepen. En deze laatste zien hun verkopen verder afkalven en zijn verplicht steeds meer winkels te sluiten.”

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger