trump

Donald Trump heeft zich de afgelopen tijd niet bepaald populair gemaakt in Mexico. De Mexicanen hebben een hekel aan hem gekregen omdat Trump van plan is om de banden tussen Mexico en Amerika op te schorten. En dat vormt voor heel veel Mexicanen een bedreiging, omdat zij of werken in Amerika, of werkzaam zijn in een Amerikaanse fabriek die gevestigd is in Mexico.

Volgens Alan Russell, CEO van El Paso, slaat Trump zijn eigen ruiten in op het moment dat hij daadwerkelijk een einde maakt aan de samenwerking tussen Mexico en Amerika. Volgens Russell is de Amerikaanse economie immers voor een groot deel afhankelijk van de goedkope arbeid uit Mexico.

Heel veel Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van Mexico

amerika-mexico

Russell doet een beroep op de bovenstaande grafiek afkomstig van Bloomberg. Op deze grafiek is te zien dat de lonen in de Verenigde Staten ongeveer 4 keer hoger liggen dan in Mexico. Het is daarom niet vreemd dat de arbeidsintensieve Amerikaanse bedrijven afhankelijk zijn van de goedkope arbeid uit Mexico. Zo hebben de Europese bedrijven Tsjechië voor de goedkope arbeid en Azië doet al jarenlang een beroep op de goedkope arbeid uit Vietnam.

Russell sluit af met de volgende woorden: “Dit gaat niet over het wegnemen van banen uit de Verenigde Staten, maar over het redden van bedrijven”. Op het moment dat de Amerikaanse bedrijven immers niet meer kunnen concurreren met het buitenland, zullen de gevolgen voor de Amerikaanse economie nog groter zijn.