De aandelenmarkten lijken de Covid-19 crisis volledig achter zich te laten. Op dit moment staan de belangrijkste Amerikaanse indexen boven hun niveau van voor de pandemie. Hoewel er zeker redenen zijn voor optimisme, vreest Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, dat de situatie uit de hand aan het lopen is.

De S&P 500 staat nu 75% hoger dan het dieptepunt van in maart vorig jaar. De Nasdaq is in deze periode meer dan verdubbeld. Wanneer we kijken naar individuele bedrijven, zijn de cijfers nog hallucinanter. Tesla bijvoorbeeld is sinds maart met meer liefst 900% gestegen.

Yusko wijst ook op tekenen van extreme marktspeculatie. Hij verwijst naar de enorme stijging van 1 625% voor GameStop. Een leger particuliere beleggers zorgden ervoor dat dit aandeel in een korte periode fors steeg waardoor hedge funds, die anticipeerden op een daling, een miljardenverlies leden.

Mark Yusko stelt:

We zitten in een bubbel zoals in 2000.

Timing is onmogelijk

De waarschuwing van Yusko over een zeepbel, is een echo van deze van andere bekende investeerders in de afgelopen weken.

Vorige maand zei Jeremy Grantham dat de bullmarkt, die in 2009 begon, is uitgegroeid tot een epische zeepbel. Deze wordt gekenmerkt door extreme overwaarderingen, explosieve prijsstijgingen en waanzinnig speculatief gedrag van beleggers.

Uiteraard kan niemand voorspellen wanneer de zeepbel zal uiteenspatten. Oververhitte markten kunnen nog fors doorstijgen voordat deze uiteindelijk afkoelen.

Yusko besluit:

Irrationele markten kunnen langer doorgaan dan je denkt.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties