1970

De Amerikaanse economie lijkt vooralsnog niet erg last te hebben van de relatief dure dollar. De Amerikaanse groeicijfers blijven hoopgevend en als gevolg daarvan is de kans ook groot dat in december een nieuwe renteverhoging doorgevoerd gaat worden.

Een van de elementen binnen de Amerikaanse economie dat het prima blijft doen, is de arbeidssector. Het Amerikaanse werkloosheidspercentage beweegt op dit moment rond een recorddieptepunt en ook de nieuwe banen die gecreëerd worden vallen niet tegen.

Amerikaanse arbeidssector is bezig aan een lange reeks

amerika-arbeidssector

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Renaissance Macro, is daarnaast te zien dat de werkloosheidsuitkeringen sinds het einde van de financiële crisis hard zijn afgenomen. Al 83 weken lang hebben we te maken met het fenomeen dat de totale uitkeringen onder de 300.000 blijven. Dit is de langste reeks sinds het jaar 1970.

Diverse economen zijn van mening dat de totale werkloosheidsuitkeringen de gezondheid van de economie illustreert. Op het moment dat de uitkeringen immers toenemen, wijst dit op een afzwakkende economie. Vooralsnog is daar nog geen sprake van, als we mogen vertrouwen op deze indicator.