autosector

De afgelopen weken zijn we bestrooid met positieve cijfers over de Amerikaanse economie. Zo kwamen we te weten dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen nog steeds rond een zeer hoog niveau beweegt en dat daarnaast de bestedingen al maandenlang in de lift zitten. Toch is er ook iets om ons zorgen over te maken.

Michelle Meyer, econoom bij Bank of America Merrill Lynch, laat weten dat ze zich de nodige zorgen maakt over de ontwikkelingen binnen de Amerikaanse autosector. En in het bijzonder gaat het om de autoverkopen. Want deze verkopen zitten sinds het einde van 2016 al gevangen in een dalende trend. De meest recente notering kwam zelfs uit op de laagste stand in twee jaar tijd.

Trenddraai waar te nemen bij de Amerikaanse autoverkopen

autoverkopen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Autodata/Haver, is de trenddraai in beeld gebracht. Opmerkelijk gezien kwamen we dus onlangs nog te weten dat de consumentenbestedingen opnieuw zijn toegenomen. Het is dus duidelijk dat de consumenten wel meer geld besteden, maar dat de grotere uitgaven vooralsnog uitblijven. Tenminste, als het om de autoverkopen gaat dan zijn die de afgelopen weken gedaald.

De autoverkopen worden vaak gebruikt als maatstaf om te kijken hoe goed de economie het weet te doen. Ook net voor het uitbreken van de financiële crisis moesten de autoverkopen al een pas op de plaats maken. Het is dus te hopen dat de huidige daling bij de autoverkopen slechts een correctie is binnen de stijgende trend.